МВР ще изработи точно копие на бомбата от Сарафово

  • 19 март 2013 07:23

  • 1065
  • 1
МВР ще изработи точно копие на бомбата от Сарафово
©

След като разследването на кървавия атентат на бургаското летище зацикли, идва времето на практическите упражнения, пише "Сега".

Според едно от тях МВР ще трябва да изработи точно копие на бомбата.

Следственият експеримент по разследването на терористичния акт в Сарафово ще бъде проведен на 26 април, обяви вчера следователят по делото Георги Илиев пред националното радио. По неговите думи това ще стане на полигон близо до Ихтиман. В момента продължава усилената подготовка за експеримента.

Вътрешното министерство е натоварено да изработи бомба, подобна по количество и състав на тази, която е носил атентаторът, загинал при терористичния акт на летище Бургас, обяви още следователят. Експериментът трябва да даде отговор на няколко неизяснени до момента въпроса. Вече били купени два автобуса, които ще бъдат взривени по време на следствения експеримент. Той бе отлаган неколкократно, тъй като разследващите искаха да се доближат до метеорологичната обстановка по време на атентата.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи беше взривен на летището край Бургас. При трагедията загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса - български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени и 35 души. Дълго време МВР твърдеше, че става дума за камикадзе и за самоубийствен атентат. Сега всички вече смятат, че атентаторът не е искал да умре и че по-скоро е трябвало да остави раницата си в автобуса и той да гръмне в движение, като нанесе повече поражения.

На 5 февруари 2013 г. след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента бившият вече вицепремиер и вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа направи изявление, в което посочи военното крило на "Хизбула" като отговорно за кървавия терористичен акт. Според него това било обосновано предположение. Очаквано САЩ и Израел приветстваха българската позиция, но Европейският съюз се дистанцира и обяви, че позиция може да има, след като разследването и съдебно дело докаже кой е подготвил и извършил престъплението.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1065 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.20 | 02:41

1
Стига с тая тъпа постановка! И на луната разбраха, че е цирк създаден от ония там без държава!

Добави коментар

Водещи новини