Първо участие на Златанова в съвет на министрите от ЕС

Булфото
share

Министрите на правосъдието от Европейския съюз се събират в Люксембург за съвет, което ще бъде и първото участие в такова събитие на новия министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Сред темите, които ще се обсъждат, са въвеждане на единни правила за достъп до адвокат, улесняване на процедурата за приемане на документи, издадени от една страна в друга и възстановяване на трансгранични задължения, предаде БНТ.

Десет години след началото на работата по нея, Директивата за достъп до адвокат е почти готова.

Министрите ще се запознаят с проекта, който урежда при какви условия европеец, арестуван в друга страна от Европейския съюз, има право на адвокат, на уведомяване на близките за задържането и при упражняването на други права. Законодателството в отделните държави сега е различно за всяка страна. Директивата е част от пакет с мерки в юридическата област, който има за цел да въведе минимални общи стандарти в целия Европейски съюз.

Министрите ще разгледат и предложението на Европейската комисия, което има за цел да улесни процедурата по признаването на някои видове документи. Сега гражданите, които се преместват в друга държава, плащат много пари за заверка, т.нар. апостил, на част от необходимите документи. Комисията предлага властите във всяка една страна да приемат без тази заверка част от документите - например акт за раждане, брачно свидетелство, документи, свързани със собственост на фирми. В бъдеще администрациите на всички държави ще приемат само превод и ще имат грижата за проверка достоверността на документа. Предлага се и въвеждането на незадължителен формуляр на няколко езика, който да има същата юридическа стойност като съответния документ на националния език. Това ще спести на фирмите и гражданите само от преки разходи 330 милиона евро.

Ще се сложи началото и на обсъждането на общи правила за възстановяване на трансгранични задължения. Сега много фирми и частни лица от една държава, когато имат длъжници от друга държава, изпитват затруднения в събирането на задълженията. Причината са различните закони. Заради дългите и скъпи процедури много от заемодателите се отказват да търсят парите си и отписват кредитите. Всяка година около един милион малки и средни фирми в Европейския съюз имат проблем с длъжници от друга страна от съюза и отписват около 600 милиона евро, защото се отказват да наемат допълнителен адвокат, да плащат за превод на всички документи и да чакат дълго. Сега редът за налагане запор на банковите сметки на длъжниците зависи от националните закони. Предвижда се в бъдеще да има улеснена единна процедура.

Водещи новини

Още новини