Вигенин: Македония ще бъде приоритет

share

Излишно се създаде един голям балон около въпроса, който ми беше зададен относно служителите на външно министерство, които са били членове на Държавна сигурност. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Тези хора не могат да бъдат дискриминирани заради това, че са били служители на бившата ДС. Нито съм заявил, че темата е приоритет за мен, нито съм говорил, че ще ги реабилитирам, нито че ще ги пращам за посланици. Несериозно е да се прави цяла кампания срещу мен заради това.

Нужно е да се спре с тази практика МВнР да се дели на хора с картончета и такива без картончета. Това не е най-интересната тема, има доста по-важни, за които можем да си говорим, категоричен бе той. Ще направя необходимото максимално да се използва потенциала на тези хора, защото те са били натикани от старото правителство в прашни кабинети без да вършат нищо. Не може министерството да се лишава от техния потенциал, обяви той.

Нашите партньори нямат притеснения от това, че тези хора са били част от ДС, каза още той.

На този етап не е необходимо да се издава препоръка да не се посещава Турция. Само препоръчваме на нашите граждани да избягват центровете на големите градове в страната особено през нощта, когато е пикът на протестите. Ситуацията, макар и напрегната, не изглежда като възможно излизане изцяло извън контрол с масови безредици, които да застрашат живота на мирното население. Но ще имаме готовност за такива мерки, без да се създава паника, подчерта Вигенин.

По думите му, към конфликта в Сирия страната ни трябва да има умерен подход. Това не означава, че нямаме позиция, отговори той на коментар на водещия, че България търпи обвинения, че винаги се движи според намеренията на силните страни и няма собствено мнение. Ние трябва да изпълняваме ангажиментите, които можем. България не трябва да бъде острието в този процес, защото тя няма капацитет и това застрашава националната ни сигурност, подчерта министърът.

Отношенията ни с Македония и решаването на споровете между двете държави ще бъде един от приоритетите в работата ни. Това е важно за целия регион. Ние няма да имаме рязка промяна в мнението си по въпроса, но ще се опитаме да създадем по-положителен климат с инициативи, които ще покажат, че и двете страни не трябва да се фокусират само върху договорът за добросъседство, а е нужно да работят заедно.

По думите му, не само България стои на пътя на Скопие към Европейския съюз. Но нашата цел е страната да стане част от Общността, заключи той.

Водещи новини

Още новини