Как се отразява ситуацията в Турция и Чехия на туризма

  • 05 юни 2013 07:44

  • 1816
  • 0
Как се отразява ситуацията в Турция и Чехия на туризма
©

Има известно оттегляне на български туристи, заради критичната ситуация в Централна Европа и Турция. Те очакват подобряване на обстановката, за да планират своите екскурзии и почивки. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Байко Байков, председател на УС на АБТТА.

Българският потребител е достатъчно добре информиран и има своята лична практика как да действа в такива кризисни ситуации. Туристическият бранш също има богат опит, допълни той.

По думите на Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в България, ако потребителите сами желаят да отменят почивката си, притеснявай си от ситуацията в Турция или Чехия, те имат права, но правата им зависят от това какво пътуване са си закупили. Когато пътуването е индивидуално, правата им зависят от договорите, които са подписали. Затова хората трябва много внимателно да четата какво се случва при наличие на форсмажорни обстоятелства, подчерта той.

Байков коментира, че и при организираните на групово посещение туроператорът не носи отговорност за вреди, причинени на самия потребител. Това обаче не означава, че той не трябва да върне изплатената цена при прекратяване на почивката заради непреодолима сила, обясни Арсенов.

Нашата асоциация инициира популяризирането на застраховка при отмяна на пътуването, която е свързана със щети при удължаване и съкращаване на почивката при подобни ситуации, каквито наблюдаваме в южната ни съседка и в Централна Европа, обясни Байков. Но тя зависи от отговорността на самите туристи. Тези, които са я сключили, бързо и лесно покриват своите щети, заключи той.

Последвайте канала на

1816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини