Манолова: ГЕРБ стои зад протестите

share

Гражданските протести свалиха правителството на Бойко Борисов, но дали днешните протести бяха граждански. Това попита на извънредна пресконференция Мая Манолова от Коалиция за България.

Ние не чухме нито едно гражданско искане днес. Протестиращите пред Народното събрание поискаха оставка на правителството на Пламен Орешарски. Пожелаха падането на правителство едва на три дни. Срещу кое негово действие протестираха те, попита политикът.

Зад днешните протести стояха две партии, едната от които е на Яне Янев. Зад лицето на лидерът на "Ред, законност и справедливост" прозира ликът на ГЕРБ. Спомнете си, че първата среща на Бойко Борисов в парламента бе с Янев. Явно РЗС ще продължи да бъде оръжие на ГЕРБ, коментира тя.

По думите й, под въпрос е законността на протеста. Шествието пред "Позитано" 20 бе абсолютно незаконно, категорична бе Манолова. Орешарски би отговори на граждански искания, но ние не чухме такива от днешните протестиращи. Това не бе граждански протест, за какъвто се представя, а в Столична община бяха заявени митинги на две политически сили, допълни тя.

Според нея сцените пред централите на БСП и ДСП от страна на демонстрантите са били грозни и изпълнени с провокативни искания. Вярвам, че органите на реда ще вземат нужните мерки, за да се възстанови реда в столицата, сподели тя.

ГЕРБ ще се реваншира по някакъв начин на Янев. Има изпратено нареждане до всички централи на партията структурите й да се включат в искането за касирането на изборите и подписката на РЗС за турските гласове. Това е партийно организирано действие, а не гражданска подкрепа, подчерта тя.

Водещи новини

Още новини