Станишев: Правителството на Орешарски ще стъпва по минно поле (снимки)

Булфото
share

България се нуждае от стабилност, за да преодолеем кризата. Цялата страна сега очаква резултати, тя се нуждае от работещи институции. 42-то Народно събрание вече започна работа, българското общество трябва да види, че една от кризите - парламентарните, е преодоляна. Партиите изразиха своите позиции. Обсъдихме възможностите за съставяне на правителство.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференция, след като връчи мандат за съставяне на правителство на БСП. Важно е всички политически лидери да покажат своето държавно отношение, да се обединят около общите проблеми на страната. Необходима е здрава основа, върху която да се състави правителство, каза още президентът.

Спешността на би следвало да попречи на обединението около дългосрочните цели на държавата. Хората очакват решителни действия и резултати, затова аз дадох пример, като връчих два мандата в рамките на един ден. Пожелавам успешни преговори на Орешарски и Станишев. Аз няма да участвам в договарянето на едно или друго правителство. Президентът трябва да е коректив, а не двигател на коалиционни договорки. Всички действия, които са за доброто на нацията, ще видят в мое лице естествен партньор. Важно е всички политически лидери да покажат своето държавно отношение и да се обединят около решаването на общи проблеми, заяви Плевнелиев.

За мен е важно, че чух днес от Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Лютви Местан много ясна заявка за носена отговорност, която ще бъде облечена в конкретика – краткосрочни мерки, средносрочни, дългосрочни. Очевидно се е работило много детайлно, планът е напреднал много. Аз виждам сериозна подготовка и заявка за носене на отговорност, каза още президентът.

Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ за назначаването на Марин Райков на посланически пост. По-рано на пресконференция в Министерски съвет Райков каза, че ще се върне на посланически пост, но не уточни в коя държава. Той няма да бъде посланик на България във Франция.

Аз бях честен към всички, като посочих, че избирам за министър-председател на служебното правителство дипломат и то не какъв да е дипломат, а дипломат от кариерата трето поколение. Получих сериозни поздравления от европейски лидери за моя избор на Марин Райков за министър-председател на служебното правителство. Посочих още в деня на назначаването защо назначавам дипломат за министър-председател, каза Плевнелиев. Вярвам, че е коректно, когато един компетентен и отговорен дипломат от най-висшето ниво в кариерата поеме тежкия кръст в труден момент за държавата, понесе отговорността на министър-председател на служебното правителство, неговият мандат беше прекъснат и то в началото на мандата му, съвсем нормално е той да се върне обратно към своите ангажименти. България има нужда от своите качествени дипломати. Би следвало, когато те поемат сериозни отговорности, държавата също така да понесе своята отговорност, а не да го хвърлим на кучетата, след като три месеца е работил, прекъснал е мандата си и е поел една сериозна и тежка задача за родината си, заяви президентът.

Наясно сме, че г-н Орешарски поема изключително тежка отговорност, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на novini.bg. Много бих се радвал, ако наследството, което той получава, беше като това, което беше получено в 2009 г. - с това ниво на държавния дълг, с това състояние на икономиката. Правителството на Орешарски ще стъпва по минно поле, с множество заложени капани, скелети в гардероба, и ще трябва да ги овладява и заедно с това - да осъществява реформи, каза Станишев.

Коалиция за България и лично Пламен Орешарски поема изключително тежка отговорност. Правителството, което се надявам да бъде подкрепено от парламента, няма да има дори един ден, в който не трябва да се доказва пред гражданите, че работи в обществения интерес и се захваща с реалните проблеми, каза лидерът на БСП. По думите му няма сектор, който да не е в изключително тежко състояние, с проблеми, които могат да се взривят. Необходими са спешни мерки за хората, за възстановяване на държавността и за фирмите, за да започне промяна. Разглеждам БСП като инструмент за промяна на статуквото. Знам, че има много недоверие, скептицизъм и висока степен на нетърпение, каза Станишев.

Г-н Орешарски ще има много твърда и категорична подкрепа от страна на Коалиция за България за постигане на тези цели, заради които поемаме тази отговорност. Ще има високи изисквания за добро управление, за почтеност в управлението. Става дума за промяна, към която искрено се стремим, за възстановяване на доверието, каза Станишев.

Ще имаме и високи изисквания за добро управление, за последователност в реализацията на целите, за почтеност в управлението, за да се убедят хората, че не става дума за сваляне на една власт и на повторение на същото от друга партия, а за промяна, към която искрено се стремим. Орешарски с неговия опит, диалогичност, управленски умения е силна кандидатура и може да реализира програмата, заяви лидерът на БСП.

Предишният парламент приключи с почти нулево доверие, сегашният стартира с доста ниско доверие, защото представлява не цялото българско общество. Евентуалното правителство на г-н Орешарски ще трябва да се доказва всеки ден с действията си. Очакваме ГЕРБ да се държи като конструктивна опозиция. За външни наблюдатели може би изглежда странно как най-голямата политическа сила не може да състави кабинет, как никой не разговаря с нея, защото моделът на едноличната власт се провали, каза Станишев.

Ясно е, че евентуално правителство, оглавено от г-н Пламен Орешарски ще бъде подкрепено от две политически сили - Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, първата е член на Партията на европейските социалисти, а другата член на либералното европейско семейство, каза Станишев по повод твърденията на представители на ЕНП. От наша страна ясно беше заявена идеологическата несъвместимост между партия Атака и БСП особено по отношение на европейската политика. Лидерът на Атака Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет оглавен от г-н Орешарски, каза Станишев.

Правителството на малцинството на г-н Борисов от ГЕРБ, член на ЕНП, бе избрано на 27 юли 2009 година с гласовете на партия Атака, която дори обяви подкрепата си от парламентарната трибуна. Три години поред ГЕРБ приемаше бюджета и преодоляваше вотовете на недоверие към правителството си с подкрепата на същата тази партия Атака, добави лидерът на ПЕС и БСП. Не се отказваме от стремежа да възстановим демократична държавност, от откриване на нови работни места, от нашите социални ангажименти. Ние сме единствената парламентарна сила, която увеличи доверието към себе си с близо 26 процента. Нямаме намерение да лъжем тези избиратели, добави Станишев.

В моята кариера съм имал много предизвикателства, но днешното предизвикателство е най-голямото. То засяга съдбата на всички граждани, които очакват от мен стабилизация и очертаване на пътя за развитие напред. Гарантирам, че ще направя всичко, което зависи от мен, за да получа политическо доверие, доверието на хората и да осъществя необходимите реформи, някои от които не толкова големи. Това каза кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски след приемането на проучвателния мандат за съставяне на правителство. По думите му е добре дошла всяка подкрепа, от всяка политическа парламентарна сила.

Ще направя всичко възможно кабинетът да бъде представен и гласуван в по-кратък от 7-дневния срок по Конституция. Когато приключат консултациите с основните политически сили, документът с намеренията, по който ще работи правителството, ще бъде публикуван. Няма да възлагам каквито и да е самоцелни ревизии с пропагандни ефекти. Разбира се, ще прегледаме действията най-вече на редовния кабинет, който предсрочно даде оставката си. Всички случаи, в които има незаконосъобразност, ще бъдат обработени по съответния ред, добави Орешарски.

Първите сектори, които ще разгледаме, са енергетика и здравеопазване. Нека първо диагностицираме и след това ще предприемем най-спешните мерки и ще изградим план за действие за по-средносрочни мерки. Повярвайте ми, че вероятно част от мерките ще бъдат неособено популярни. Самият факт, че там има натрупани огромни дефицити, показва, че някой се чувства уютно в тази система за сметка на българските граждани, каза Орешарски в отговор на въпрос какви непопулярни мерки ще предприеме в тези сектори Орешарски отговори. По думите му намаляването на цената на тока е популистка мярка. Задържането е необходима мярка, докато се диагностицира системата и след това се състави планът за действие, каза още той.

Ако стана готов в понеделник, ще направя всичко възможно във вторник кабинетът да бъде представен. Ще направя всичко възможно да скъсим максимално 7-дневния срок за представяне на правителство. Най-вероятно в началото на следващата пленарна седмица. Имам няколко дни, за да обсъдя с всеки от кандидатите за министри какво ще прави на новото си работно място и да преценя кой е най-подходящият. , обясни Орешарски. Предстои ми доста техническа работа, но и много разговори, в това число и с част от парламентарните сили, не сме говорили с Атака. В понеделник ще говорим с движението на Меглена Кунева. Имаме и други срещи през тези няколко дни. Надявам се в понеделник да съм готов, но все пак Конституцията ми дава 7-дневен срок, каза още той.

Ще работя така, че всички министри в кабинета да са експерти, без изключение, а това, че някои от тези експерти могат да са и политици, го намирам за напълно естествено, каза Орешарски. На въпрос на каква подкрепа ще разчита в парламента при тази конфигурация на политическите сили в него Пламен Орешарски заяви: На програмата, която аз ще съставя до вторник. Аз на това разчитам.

На въпрос дали ще има споразумение, което ще подпише с ДПС за подкрепа на правителството, Орешарски заяви: Не, с никой няма да подписвам споразумение. Разчитам на подкрепа на програмата, която ще включва и мерки от диалога с ДПС и с останалите партии, дори и тези, които не са в парламента. Ако има мерки, които са по-добре построени от това, което ние с моя екип възнамеряваме да правим, ще възприемем по-добрия вариант. На въпрос дали ще запази плоския данък Орешарски заяви, че от програмата си е отстранил всички мерки, които са обект на спор в обществото.

На въпрос за съдебната система Пламен Орешарски каза, че не възнамерява да реформирам съдебната система. Тя е самостоятелна и вярвам, че тя ще се реформира по начин, който да отговори на очакванията на българските граждани и нашите европейски партньори. Това, което Министерски съвет може да прави, е само законодателна инициатива в този сектор, допълни той.

Водещи новини

Още новини