Глад за офицери от НСО за парламента

share

Националната служба за охрана има ангажименти към толкова много хора във властта, че вече не й достигат кадри. 20 души са били взети на обучение съвсем наскоро, съобщиха източници оттам, пише в. "Преса".

С трима гардове влиза в парламента бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той е получил право на охрана от кабинета "Борисов" на тайно заседание в края на мандата заради прекалено голяма застрашеност за живота му. Сега охранителите са принудени по цял ден да го следват из кулоарите на парламента и да пазят пред стаята на ГЕРБ, където Цветанов периодично се появява, за да гради стратегията на групата. Извън НС го пазят още, бройката им се мени според ситуацията.

На практика в Народното събрание от два дни се е пренесла почти цялата НСО. Бойко Борисов се движи с двама охранители, които са малко по-дискретни за разлика от тези на Цветанов, които демонстративно го следват по петите, пише още изданието.

Цецка Цачева също има право на един гард година след като напусне поста. От 21 май шефът на парламента Михаил Миков вече е поет от НСО. Пазят го двама с две коли, едната е авангард. Персонални автомобили с шофьор от НСО, който е и охранител, имат и зам.-председателите на НС Мая Манолова и Христо Бисеров.

Според правилата на парламента охраната от НСО не може да влиза в сградата с оръжие и по никакъв начин няма достъп до пленарната зала.

НСО пази и няколко публични личности извън политиката заради застрашеност на живота им. По един гард е зачислен към Ахмед Доган, Румен Петков и Яне Янев.

Отделно по закон право на държавна охрана имат президентът, премиерът, вицепремиерите и вътрешният министър, както и главният прокурор.

Водещи новини

Още новини