Британската преса: Българската корупция е раково образувание за ЕС

share

България и Румъния се престориха, че се отказват от комунизма след падането на Берлинската стена, но извършените реформи бяха козметични и по-голямата част от партийната номенклатура успя да се задържи на власт, пише днес в коментарната си рубрика британският в. "Индипендънт".

Оттогава нищо не се е променило съществено и днес този окопал се и прогнил елит господства в парламента и икономиката точно както в лошите стари времена, сплашва медиите и се смята, че играе в един отбор с организираната престъпност. Всичко това представлява сериозен проблем за Европейския съюз - раково образувание в организма на съюза, което с времето неминуемо ще се разраства. Една от най-силните точки в пропагандата на ЕС е, че разширявайки се, съюзът има трансформиращо въздействие върху дадената нова страна членка, не само като стимулира икономиката й, но и като прочиства политиката й и налага модерни ценности в обществото й.

Опитът с България показва, че тази претенция е неубедителна. Британските евроскептици обвиняват съюза, че си вре носа в британските вътрешни работи, но докато подобна намеса всъщност е смислена (когато страната кандидат е на вратата, моли смирено, а Брюксел наистина разполага със средство да оказва влияние), то в случая с България и Румъния тя претърпя пълен неуспех в радикалните реформи с "летящ старт", отбелязва авторът на статията.

Водещи новини

Още новини