Кризата в ЕС е намалила корупцията

  • 08 април 2013 15:58

  • 869
  • 0
Кризата в ЕС е намалила корупцията
©

Въпреки всички негативни последствия, които дълговата криза донесе не ЕС, тя имала и някои положителни страни. Според изследване, цитирано от Die Welt, тя е довела до намаляване на нивата на корупция. Държавите, които имат по-малък финансов ресурс, са станали по-чисти, става ясно от проучването.

За някои страни обаче тези изводи не важат съвсем. На въпрос дали стават свидетели на корупционни практики в ежедневието си над 80 на сто от румънците и гърците отговарят положително. На трето място се нареждат кипърците.

В България положението също не е розово. 50% от българите също твърдят, че се сблъскват с подобни незаконни механизми. Страната ни се намира на едно равнище с Литва, Италия и Португалия, пише inews.

Според анализаторите заради кризата редица източници и възможности за корупция пресъхват. Също така данните показват, че средиземноморските страни отбелязват значителен напредък в борбата с незаконните практики.

Страните от ЕС за разделени на 4 групи. В първата влизат старите държави-членки, където нивата на корупция са много ниски.

България и Румъния са определени като страни, които не се учат от Брюксел, т.е. те са държави с голяма администрация и високи нива на корупция.

Последвайте канала на

869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини