Станишев: Оставаме на опашката в ЕС

share

"Ако нямаме ясно формулирани цели в политиката на държавата по отношение на образованието и науката, бихме останали на опашката на ЕС във всяко едно отношение и няма да бъдем конкурентоспособни."

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при представянето на управленския проект на партията „Знанието – основа за развитието на човека и обществото”.

"Провеждаме тази дискусия преди 24 май, защото традиционно в България образованието е било особена ценност в системата на обществото, на семействата.

В 21 век съвсем наскоро Европейският съюз прие Стратегията „Европа 2020”, която има амбицията Европа да стане много по-конкурентна икономика, основаваща се на знанието и иновациите”, посочи Станишев.

По думите му в контекста на историческите и народопсихологическите фактори, както и европейската амбиция, е важно да се види къде се намира страната като състояние на образованието и научните изследвания.

Лидерът на БСП благодари на експертите от НС на БСП за управленския проект, както и за основата за обсъждане на политиките в образованието – от гледна точка както на финансирането им, така и на съдържанието им – разпределени по краткосрочни и дългосрочни цели.

Водещи новини

Още новини