Методи Андреев: 90% от богаташите у нас са свързани със службите

share

Нито една политическа сила не намери сила да накара кредитните милионери да върнат парите. Идеята за разкриването на имената им беше, за да върнат те взетите кредити. Това заяви пред БНР бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Той припомни, че в началото на 90-те година банките бяха държавни и теглените кредити тогава са били необезпечени или с обезпечение, което е далеч по-малко от размера на тегления кредит. Приетият закон през 1998 година предвиждаше превалутиране в долари на кредитите - към датата на изтеглянето му, за да се върнат реални пари, но това не стана, защото обявиха това за противоконституционен текст, тъй като към онова време в България няма Закон за валутна търговия, коментира още Андреев. Той уточни, че списъкът с кредитните милионери, оповестен от БНБ, през 1998 година не беше обнародван и много хора не разбраха кои са те.

Поне 80-90% от богатите хора в България са свързани с БСП и службите, заяви Андреев и коментира: "Приватизацията беше извършена в полза на бившия комунистически елит и свързани с тях лица, но във времето на демократичното управление на СДС. Години по-късно става ясно, че СДС е бил създаден от Луканов и хора около него, за да извършат приватизацията по този начин. Затова и сега СДС се разпада".

Водещи новини

Още новини