Специално звено ще прогнозира развитието на пазара на труда

share

Създава се Национално звено за прогнозиране на развитието на пазара на труда в България. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Петър Стоянов на конференция за управление на риска.

Задачата на звеното ще бъде да предоставя редовно прогнози за потребностите на работодателите в средносрочен и в дългосрочен план, предаде БТА. Идеята е в следващите десетилетия да има обективна информация какво може да се очаква от пазара на труда, уточни Стоянов.

Министърът съобщи, че от Министерството на труда и социалната политика очакват следващото Народно събрание да приеме промени в Кодекса на труда. Едно от предложенията е да се създаде нов тип трудов договор в страната, който да бъде в подкрепа на младите хора, започващи трудовия си път. Предложението е за създаване на юридическа форма на договор за стажуване, в който да са разписани правилата и задълженията на стажуващия и на работодателя. Идеята е работодателят да бъде задължен да осигури обучаващ за стажуващия, като стажът да приключва с някаква форма на изпит и документ, който да удостоверява придобитата квалификация, поясни зам.-министърът.

Водещи новини

Още новини