71 партии тръгват на избори

share

71 политически партии тръгват в предизборна надпревара. Те подадоха документи в Централната избирателна комисия за участие на изборите на 12 май.

В 18 часа днес изтече крайният срок, в който политическите сили можеха да дадат заявки за участие
. От Централната избирателна комисия обявиха, че до този момент вече регистрираните партии са 8, сред които са ГЕРБ, БДС Радикали, „Нова алтернатива" и НДСВ.

За регистрация са нужни 7 хиляди валидни подписа. След подаването на документите дирекция ГРАО извършва проверка на достоверността на подписите и едва тогава партията се регистрира, което е и причината за все още малкия брой партии с гарантирано участие на изборите.

До 30 март ГРАО ще проверява дали партиите са събрали нужните подписи и броят на регистрираните формации ще расте. От ЦИК казаха още, че максималната допустима сума за изразходване от партия или коалиция за предстоящата кампания е 4 милиона лева.

ГРАО не проверява пълната подписка на всички партии, които са подали списъка с избирателите си, уточни говорителят на ЦИК Бисер Троянов на въпрос за съмненията за подписките и искането да публикува протоколите от ГРАО до ЦИК, отразяващи проверката на подписките на партиите. Той обясни, че ще бъде поставен въпроса дали самите резултати могат да бъдат обобщени в табличен вид и качени на страницата на ЦИК. ГРАО проверява до 7000 валидни записа от една подписка, независимо колко подписа са внесли партиите, уточни той.

Водещи новини

Още новини