СДС: Справедливостта възтържествува (видео)

share

Днес ВАС се произнесе по нашата жалба, което по същество показва, че ние сме били прави. Съдът възстанови справедливостта. Това заяви на пресконференция председателят на СДС Емил Кабаиванов.

Припомняме, че днес ВАС уважи искането на четирите партии от Съюза на демократичните сили - СДС, Обединени земеделци, Радикалдемократическа партия в България и Българска социалдемократическа партия и отмени решението на ЦИК, с което беше прието, че е недопустимо искането им за замяна на представителството в Синята коалиция на Мартин Димитров с Емил Кабаиванов. Решението, което е окончателно и не подлежи на обжалване, се изпраща в ЦИК за решаване на искането по същество. Мартин Димитров и други народни представители от СДС бяха  изключени от партията, след като отказаха да подкрепят  кандидатурата на СДС за член на Конституционния съд през ноември. Те обаче продължиха да участват в парламентарната  коалиция на СДС и ДСБ, известна като Синята коалиция.

"По този начин ние ще имаме представители в районните и секционни избирателни комисии. Утре ще внесем нашите предложения за членове на Районни избирателни комисии.  По този начин ще се избегне възможността за подмяна на представителството. Това е основното, срещу което ние протестираме. Синята коалиция получи 284 000 гласа и това не са гласовете нито само на ДСБ или само гласовете на която и да е партия в коалицията. Искаме всяка партия да получи равно представителството. Удовлетворени сме от решението на ВАС. Справедливостта възтържествува", каза Кабаиванов.

Лидерът на Обединени земеделци Петя Ставрева посочи, че решението на ВАС показва, че няма да бъде допуснато подмяна на представителността. "Всяко друго решение означава опорочаване на демократичността на изборите, за което бяха поети ангажименти и от служебното правителство", добави тя.

Лидерът на Радикалдемократическа партия в България Захари Петров заяви, че от партията са удовлетворени от решението на ВАС и чакат решението на ЦИК. "Избирателят ще отсъди кои партии се придържат към нормалния морал в политиката. Тези, които искат да прекарат другарчетата си, да узурпират всички места за петте партии в коалицията, очевидно имат и други намерения. Днес във ВАС имаше и представители на ДСБ", добави той.

Водещи новини

Още новини