Кунева: Крайно време е да намерим начин да бъде чут гласът на политиците

Getty Images
share

Дайте възможност на президента Росен Плевнелиев да отговори на писмото, което му изпратихме във връзка с изборите. За това призова в предаването "Панорама" на БНТ Меглена Кунева, председател на партия "Движение България на гражданите".

В момента президентът е единствената централна институция, която работи. Това ни прави суперпрезидентска република и отговорността върху Плевнелиев е много голяма. Затова е честно и коректно, когато видим грешка при назначеното от него служебно правителство, да му кажем къде греши. Това направихме и ние, обяви тя.

По думите й, увеличаването на тарифите при дебатите за парламентарните избори е притеснило "Движение България на гражданите". Ние сме в криза. Когато в криза се увеличават парите, за да има една партия достъп медиите, не е правилно, а в "Държавен вестник" е упоменато, че ще има увеличение за минута медийно присъствие, обяви тя. Според нея това би попречило много на новосформиралите се организации. Всички окуражаваме и симпатизираме на хората, които искат да се изявят, включително чрез създаване на нови партийни сили, а подобен акт не ги стимулира. Крайно време е да намерим начин да бъде чут гласът на тези, които искат да участват във властта. Трудно е да обясним на външните партньори какво е да си плащаш, за да бъде чут гласът ти, коментира тя.

Водещия обяви, че БНТ ще предложи и безплатни форми, извън тези, които са обявени в закона.

Суровият разговор и дебат за живота - ако означава честност - съм съгласна и винаги съм го правила. Ако означава грубост, съм против. Тези, които най-много викат и блъскат по институциите, не водят честен разговор, обяви Кунева.

Не съм участвала с непочтени средства, с компромати, с подслушвания и негативни кампании никъде и при никакви условия. Аз съм противник на подслушванията. Смятам, че трябва да умеем да си разпределяме бюджетите, както вкъщи - ако имаш една заплата, ще решиш дали да пратиш детето си да учи чужди езици, или ще прецениш, че е по-добре да му купиш дреха, обяви лидерът на "Движение България на гражданите".

Днес ще бъде най-голямата грешка, ако партиите се изкушат и направят една вакханалия около себе си, смята Димчо Михалевски от БСП. Важно е да обясним на хората колко е тежко състоянието в страната. На гражданите трябва да се утвърди онзи принцип на солидарността, според който спокойствието, установяването на работните места и сигурността са основното за благоденствието. Хората не е нужно да могат да се ориентират в политическата обстановка, това е задача на партиите. Хората обаче са много податливи на емоции, смята той.

Много често политиците подценяват хората и се опитват да им пробутат недобра стока. Нашата стратегия е честност и си мисля, че това е правилата посока, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини