Кунева: Служебното правителство поема по грешен път

  • 22 март 2013 16:35

  • 4715
  • 20
Кунева: Служебното правителство поема по грешен път
© Булфото

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 е изпратила писмо до президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, в което иска той да призове служебното правителство да ревизира решенията за тарифите за предизборните участия на партиите и коалициите в обществените медии.

Това съобщи Кунева на пресконференция днес. В това постановление без никакви аргументи се предвижда значително увеличение на тарифата, коментира Кунева. Според нея така се ограничава възможността на нови политически формации да достигнат до избирателите и се подпомагат партиите, които имат големи субсидии и са участвали в предишния парламент. В писмото се посочва, че е притеснително и друго решение на правителство - че в т. нар. изборен борд ще участват неправителствени организации, излъчени от партиите от вече разпуснатия парламент. Именно тези партии бяха лишени от доверието на гражданите, смята Кунева. Не е морално да се казва, че трябва да се чуе гласът на хората, а в същото време правителството да ви казва "ще чуете само старите партии, които имат субсидии, а ако не ви харесват, не гласувайте", пише Кунева до държавния глава.

Тя обясни, че с писмото си дава сигнал, че правителството поема по грешен път и може да изправи България след изборите пред още по-тежка политическа криза. Говорителят на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Прошко ПрошковПрошко Прошков Прошко Прошков е български политик от ДСБ, кмет на столичния район Лозенец от 2007 г. Прошков е коментира, че трябва да се намери начин всички мнения да бъдат чути. Не може да бъдем облагани два пъти - първо - за издръжката на БНТ и БНР, и втори път - със субсидиите на партиите, каза той. Прошков коментира и поканата от страна на премиера към подалия оставка като председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” Михаил Константинов да се включи в т.нар. “изборен борд” с думите: “няма как експерт, който си е позволил да вземе политическа позиция да е като гражданин в борд. Проблемът не е в гражданското участие, а в политическите квоти в това участие, т.е. в скритите политически квоти".

Ето и пълният текст на писмото:

Отворено писмо до Президента

Уважаеми г-н Плевнелиев,
през последните месеци гражданите на България изразиха категорично своето желание да видят политическата ни система променена. В серия протести те недвусмислено показаха, че партиите в разпуснатия парламент не се справят с проблемите пред страната и затова нямат гражданска легитимност. Само тя може да гарантира успешно управление, което да извади страната ни от кризата.

В тази ситуация, институцията на Президента се превърна в единствената, призвана да гарантира възстановяването на гражданското доверие в политическия процес. С назначаването на служебното правителство, Вие припознахте ясно отговорността си:

•       да организирате честни и демократични избори;
•       да гарантирате равен достъп на парламентарните, извънпарламентарните и нововъзникналите партии до изборния процес;
•       да направите ревизия на досегашното управление на ГЕРБ и на състоянието, в което то остави страната ни.

Искрено желаем да успеете. Затова не можем да не изразим тревога и несъгласие, че още на първото си заседание служебното правителство прие неочаквано постановление за начина, по който партиите и коалициите ще заплащат предизборните си участия в обществените медии. В това постановление и без никакви аргументи се предвижда значително увеличение на тарифата. За нас крайната цел на този ход е прозрачна – да се ограничи възможността на нововъзникналите политически движения да достигнат до избирателите и да се подпомогнат партиите, които се ползват от огромни и абсурдни в момент на криза държавни субсидии.

Също толкова притеснително е друго решение на правителството – в т.нар. Изборен борд, който трябваше да гарантира честността и демократичността на изборите, да участват неправителствени организации, излъчени от партиите от вече разпуснатия парламент. Именно партиите от разпуснатия парламент бяха лишени от доверието на гражданите.

Уважаеми г-н Президент,
за нас днес е моментът, в който Вие може да дадете отговор на българското общество, гарант за честността на изборите ли сте? Или назначеният от Вас кабинет продължава отхвърлена политика? Уверяваме ви, че не е морално да се казва, че трябва да се чуе гласа на хората, а в същото време правителството Ви да казва: “ще чуете само старите партии, които имат субсидии, а ако не Ви харесват - не гласувайте”.

С настоящето писмо ние Ви даваме ясен сигнал, че пътят по който правителството поема е грешен, който може да изправи след изборите България, пред още по-тежка политическа криза. Правителството е отчетно единствено пред Вас. Призовете го да ревизира взетите решения и да се придържа към обещанията, които Вие дадохте.

                                                                                 Меглена Кунева

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4715 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2013.03.23 | 15:00

20
стига с тая кунева!какво ми я лансирате тая овца
имигрант

2013.03.23 | 15:00

19
Кои и плаща на вещицата за да е гледаме постоянно в медии и тв?
Тая не е наред...

2013.03.23 | 15:00

18
Абе тая нещо не е наред - хората я плюят, а тя си мисли че дъжд вали...набутват я изкуствено само за да откъсне гласове от Атака, пълна пародия...
Шамара

2013.03.23 | 12:14

17
Няма оттърване от тази зла женица. Натрапват ни я постоянно.

2013.03.23 | 12:14

16
Остър политически цинизъм е да сложиш подписи под документ затварящ два блока на АЕЦ Козлодуй и няколко години по-късно да създадеш партия с името "Движение България на гражданите"!!!

2013.03.23 | 12:12

12
Отново Пръмова.
ДО ВСИЧКИ ЦЪРВУЛИ

2013.03.23 | 12:14

15
КАКВА ПРЪМОВА НЕ СЕЛСКИ СУЕЦИ ....ВИЕ СТЕ ПО ГОЛЕМИ ПОЛОВИ ОРГАН ОТ ТЕЗИ НА КУНЕВА ..НЕЩАСТНИЦИ ПЛАТЕНИ ЖАЛКИ
S

2013.03.23 | 12:12

13
Още я няма на политическата сцена и говори като министър председател! Дава съвети с качеството на заповеди! Непрекъснато е в някоя от телевизиите, защо?!Ей, коя си ти и къде си сега??? Продажна твар!
Георги Христов

2013.03.23 | 12:12

14
Напротив този път писмото на Меглена Кунева до президента е точно,категорично и изпълнено със съдържание- отразяващо реалната действителност в България. Всъщност Служебният кабинет има за задача да потули далаверите и кражбите на Правителството на ГЕРБ и паралелно с това да им помогне под прикритие отново да влезнат във властта-като победители в изборите........

2013.03.23 | 12:11

11
Тая ако имаше ( ех ако имаше, ех ако имаше ..... ) и капчица мозък в главата ......... отдавна да се е гръмнала !!!

2013.03.23 | 12:11

10
Не ви ли е яснf вече на всички ,че Пръмова -Кунева е резервния патрон на БСП-ДПС за нова Тройна ограбителница! Ако това го позволи тоя народ , наистина прав е бил Бойко ,като каза в Чикаго че нещо е сбъркан чипа на тоя народ! ИМА КОМУНИСТ - ИМА ПРОБЛЕМ ! НЯМА КОМУНИСТ - НЯМА ПРОБЛЕМ!
HAH

2013.03.23 | 12:10

9
Поли Карастоянова от ГОРД и Евгения Тодорова от партията на Трактора редят общи листи за изборите на маса, твърди сайтът Vsekiden. Създателят на чалга-кръчмите е маша в ръцете на ген. Чавдар Чернев

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини