Пет фирми искат да строят завод за боклук

share

Пет консорциума останаха на финала на конкурса за строител на завода за боклука на София. Комисията по избора на изпълнител обяви резултатите от първия кръг и отвори ценовите оферти на допуснатите до последния етап.

По технически показатели с най-много точки е обединението на гръцките фирми "Актор" - "Хелектор". Те предложиха да изградят завода за около 213 млн. лв. Според офертата им за експлоатацията на съоръженията ще са нужни около 25 млн. лв. на година, а преработка на тон отпадък ще струва 60,69 лв. Българо-испанският консорциум ВМС - СПХ може да изгради завода за около 163 млн. лв., а обработката на тон смет ще е 48,94 лв. Офертата на консорциума "Садината 2012" (участват германската "Хохтийф", испанската "Масиас" и българската ПТС "Холдинг") е близо 205 млн. лв. за строителство и 72,43 лв. на тон боклук.

Италианско-българският консорциум "Еурека" - ГБС може да построи съоръжението за около 188 млн. лв., а в него сметта ще се обработва за 31,58 лв. на тон. Френско-българското обединение между "Воше" и "Геотехмин" предлага строителство за 170 млн. лв. и 48,18 лв. на тон за преработка. Зам.-кметицата Мария Бояджийска обяви, че оценката на ценовите оферти ще е ясна до 2 седмици.

Водещи новини

Още новини