Такса смет мъчи университети

  • 10 юни 2013 06:08

  • 984
  • 0
Такса смет мъчи университети
©

Три вуза са топдлъжниците на Столичната община сред ведомствата. Това са СУ „Св. Климент Охридски”, Лесотехническият и Националната спортна академия (НСА). "Към края на миналата година, просрочените задължения на институциите са близо 18 млн. лв.", съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, пише в. "Монитор".

Най-големият длъжник е СУ. Университетът има 41 имота, от които голяма част в центъра, където отчетните стойности са по-високи и съответно налогът за сгради и такса смет са му големи. Вузът има акт за около 7 млн. лв., а с лихвите парите набъбват до 10,2 млн. лв.

Ръководството на университета води дело срещу столичното кметство, с което оспорва дължимите суми. Двете страни отказват да коментират делото, а решението се чака от Административния съд София-град.

На второ място сред ведомствата длъжници е НСА. Академията дължи 412 000 лв. за данък сгради и такса смет. Трети сред ведомствата борчлии е Лесотехническият университет, който има да плаща към 370 000 лв. Двата вуза искат разсрочване на плащанията.

Реално дълговете на университетите се помпат от такса смет. Причините за това са две. Първата е, че по закон се дължи такса смет и за зелени територии, които са в регулация, но върху тях дори няма контейнери за отпадъци. За тези земи по Закона за местните данъци и такси суми се начисляват за обезвреждане на сметта в депо и за поддържане на териториите чисти. Така например Лесотехническият университет дължи солидна сума за такса смет за дендрариума, в който има дървета, храсти и цветя и според ръководството на вуза не произвежда боклук.

Спортната академия, пък няма как да мине метър от плащането дори за големите игрища, край които има само малки кошчета за отпадъци.

Втората причина за високите суми за такса смет са общежитията. "Те не отговарят на изискването от Закона за устройство на територията за жилищни имоти", каза доц. Пенчо Гешев - ректор на НСА.

Причината е, че нямат кухня и складово помещение. Затова университетите плащат такса смет за общежитията от 10 промила върху отчетната стойност на имотите.

За сравнение за жилищните сгради на граждани тя е 0,6 промила върху данъчната оценка.

За да свият харчовете за битовите отпадъци и НСА, и Лесотехническият университет от тази година плащат на брой контейнери. Така например академията е декларирала 16 контейнера за имотите си в Студентски град, които се вдигат 3 пъти седмично, съобщиха от ръководството. Така НСА плаща 3900 лв. на контейнер тип "Бобър" плюс отделно по 3,4 промила върху отчетната стойност на имотите.

"За да помогнем на университетите, ние сме поискали да ни дадат отчетните стойности на общежитията. Сградите са стари и затова те ще са доста по-ниски от данъчната им оценки", каза зам.-кметът по финансите. Дончо Барбалов обясни, че ако ги получи, може да внесе доклад в общинския съвет да определи отделни промили за такса смет за вузовете, така че тя хем да не е непосилна за тях, хем кметството да си гарантира приходите.

По думите на зам.-финансовия кмет на столицата, останалите ведомства дължат по-малки суми и ги изплащат между Коледа и Нова година. От Центъра за градска мобилност казаха, че министерства и държавни агенции нямат неплатени суми за паркоместа.

Последвайте канала на

984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини