Предлагат ни завод за боклук в центъра на София

  • 03 април 2012 11:10

  • 1590
  • 1
Предлагат ни завод за боклук в центъра на София
©

Заводът за боклук трябва да бъде в центъра на София и да я отоплява през зимата. Това препоръча водещият австрийски експерт в сферата на отпадъците Франц Нойбахер на дискусия за бъдещото съоръжение, пише в. "Преса".

Според сегашния проект инсталациите на завода ще се намират на гара Яна край София, а битовата смет за механично-биологично третиране на отпадъците, т.нар. МБТ - в Горни Богоров. В резултат ще се получава нискокачествен компост и гориво. Тази технология е много по-скъпа от използваната в завода за отпадъци във Виена. Така се харчат допълнителни средства за транспорт. Повече били и вредните емисии. Столичани пък ще плащат два пъти - веднъж продуктова такса за опаковките, а после ще се бръкнат и за тяхното изгаряне в пещите, посочиха експертите.

Във Виена боклукът се събира разделно. От него се отделя всичко полезно, а останалото - около 50%, се изгаря. Технологията гарантира максимално очистване на емисиите. "Проектът не може да се върне назад, не може да строим заводи в центъра на столицата", коментира екоминистърът Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко. "В момента се реализира първата фаза на съоръжението. Вече е определен изпълнител - българо-германското дружество "Егерсман и ко", обясни Караджова. "Втората част на проекта ще бъде изграждане на завод за механично-биологично третиране. Предстои да се извърши проучване дали изгарянето на преработения боклук може да стане в ТЕЦ "София", съобщи министърът на околната среда и водите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1590 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША

2012.04.03 | 14:36

1
Заводът за боклук трябва да бъде в центъра на София - на мястото на и без това крадливия и заспал парламент....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини