Петя Първанова: Няма да има кадрови промени в МВР (видео)

Булфото
share

Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Петя Първанова и председателят на ДАНС Константин Казаков подписаха съвместна заповед за определяне на мерките за законността на изборите, предаде репортер на novini.bg.

Целта е осигуряването на законосъобразна обстановка и ред за гарантиране на свободното упражняване на избирателните права на гражданите при предстоящите парламентарни избори. Заповедта ще регламентира бързото и адекватно реагиране срещу евентуални нарушения на изборния процес. За изпълнението на заповедта като координатор ще отговаря зам.-главният прокурор Ася Петрова.

"Нови методически указания в прокуратурите в страната, които отменят досега съществуващите, ще бъдат подписани днес във връзка със създаването на национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на МВР ДАНС и Прокуратурата в изборния проце. С методическите указания предвиждаме присъствено дежурство на прокурори, както в изборния ден, така и в двата дни преди изборния ден. Ще се акцентира и върху бързите и незабавни досъдебни производства при нарушения в изборния ден, посочи Ася Петрова. В методическите указания е посочено, че искане за СРС-та по образувани досъдебни производства за нарушения на изборния процес, ще се прави само от наблюдаващия прокурор", заяви Петрова.

В отговор на журналистически въпрос вътрешният министър Петя Първанова заяви, че няма да има кадрови промени в силовото министерство.

Припомняме, че преди изборите през 2011 г. беше създадено специално междуведомствено звено МВР, ДАНС, Прокуратура да противодейства на купуването на гласове.

Водещи новини

Още новини