Ню Йорк изостава от плана си да бъде зелен щат

  • 03 юли 2024 06:30

  • 313
  • 4
Ню Йорк изостава от плана си да бъде зелен щат
© gettyimages

В понеделник щатски служители признаха в доклад, че Ню Йорк вероятно няма да успее да постигне една от основните си цели за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Щатът няма да успее да постигне законовата си цел за 70 % електроенергия от възобновяеми източници в началото на следващото десетилетие с три години, тъй като администрацията на губернатора Кати Хочул обмисля да измести целта за 2033 г., припомня "Политико".

Прогнозираното тригодишно закъснение се дължи отчасти на по-голямото търсене на електроенергия, стимулирано от големите производствени проекти, и на разрушаването на плановете на Ню Йорк за възобновяеми източници, след като предприемачите се отказаха от договорите на фона на рекордната инфлация и нарастващите разходи.

"Ще бъде предизвикателство да се постигне целта за 2030 г. в сегашния й вид", заяви Рори Кристиан, председател на Комисията за обществени услуги и главен изпълнителен директор на Департамента за обществени услуги, в интервю за "Политико". "Бяхме засегнати от редица смущения във веригата за доставки, различни геополитически събития".

Публикуваният в понеделник преглед обвинява за забавянето до голяма степен фактори извън контрола на щата, особено икономическите условия, които доведоха до отмяната на повечето от проектите за възобновяеми енергийни източници, на които политиците разчитаха за постигането на целта.

"Това, което предлагаме тук, е буквално оценка на интервенциите и корекциите и по същество действията, които можем да предприемем, за да увеличим максимално напредъка си към тази цел", заяви Дорин Харис, президент и главен изпълнителен директор на NYSERDA, пише news.bg.

Кои са най-скъпите за чужденци градове в света

"Ясно е, че светът се е променил значително от 2019 г. насам в посоки, които създават, бих казала, както насрещни, така и попътни ветрове", обобщи Дорин Харис.

Очакваното забавяне подчертава глобалните предизвикателства за постигане на целите в областта на климата на фона на нарастващите разходи и опасенията относно достъпността.

На други места в страната служители от Колорадо признаха, че е малко вероятно да постигнат целта за 2025 г.

А в световен мащаб не се очаква правителствата да изпълнят ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове с темпове, целящи да задържат очакваното затопляне под 1,5 градуса по Целзий. Шотландия, например, се отказа от целите си за намаляване на емисиите до 2030 г.

Планът на Ню Йорк за 70 % дял на възобновяемите енергийни източници, който ще гарантира, че през следващото десетилетие щатът ще разчита в много по-малка степен на електроцентрали, използващи изкопаеми горива, е ключов принцип на водещия в страната закон за климата, одобрен от законодателния орган на демократите и тогавашния губернатор Андрю Куомо през 2019 г.

Голяма част от другите цели на закона за намаляване на емисиите се основават на по-чиста електрическа мрежа, което допълнително поставя под въпрос вероятността за постигане на тези и без това несигурни цели.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
313 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Arabische

2024.07.03 | 08:24

4
Hashisha jenata ne raboti 2 BR
TRAMP Bibel

2024.07.03 | 08:21

3
ADAM i EVA
ASIA

2024.07.03 | 08:19

2
Ruski esik e NOMER edno
ASIA

2024.07.03 | 08:19

1
Ruski esik e NOMER edno

Добави коментар

Водещи новини