Плевнелиев избра премиер, обявява кабинета утре

share

Президентът Росен Плевнелиев обявява изненадващо правителството във вторник, а не както бе казал по-рано - в сряда, съобщиха от екипа му. Причините за това са многобройните спекулации с имена, които самият Плевнелиев нарече “отстрел на кандидатите”, твърди 24 часа.

Бъдещият премиер вече е определен, той е приел и по всяка вероятност няма да е нито един от тези, за които се спекулираше. Саша Безуханова, за която се твърдеше, че може да е премиер, споделила пред близки, че би могла да бъде икономически министър, но категорично не желае да оглави кабинета. Проф. Кирил Топалов - съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов.

Вестник "Стандарт" разкрива, че на таен обяд през уикенда държавният глава и най-доверените му хора са направили окончателния избор след совалката от срещи и преговори.

Новият стопанин на "Дондуков" 1 ще е мъж, икономист без политическа принадлежност. Той работи от няколко години в чужбина и е добре познат и приет от Брюксел, довериха още запознати. В момента заема държавен пост в европейска държава и е прехвърлил Христовата възраст.

Експерти веднага лансираха името на Ради Найденов, който в момента е на мисия в Берлин. Той е добре приет от хората на канцлера Ангела Меркел и е известен като професионалист в дипломатическите среди. Той е завършил "Международни отношения" в УНСС. Другото име, което се завъртя, е на посланика ни в Румъния Александър Филипов, който работи във Външно от 2002 г. Преди това той е работил в Селскостопанска академия - София, където оглавявал отдел "Международни връзки и протокол". Бил е и в частния бизнес, като е въртял външна търговия.

На срещата в събота държавният глава Росен Плевнелиев е получил отказ от омбудсмана Константин Пенчев да поеме юздите на държавата. Причината била опасенията на юриста, че е възможен италиански сценарий с няколко предсрочни вота, което би го превърнало в премиер за неопределен период от време. На срещата през уикенда, на която са присъствали юристи и експерти от бизнеса, са били обсъдени и други имена за премиер. Според участници тогава е било взето окончателното решение кой да оглави държавата до предсрочните избори. Новият стопанин на "Дондуков" 1 ще има възможност сам да подбере министрите си. За целта той ще получи и списъци с имена на уговорените кандидати, които са били стиковани с бизнеса и неправителствения сектор.
Проф. Кирил Топалов - съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на министъра на културата Вежди Рашидов в служебния кабинет, се говори в средите на интелектуалците.

0-годишният Топалов е писател, драматург, киносценарист, литературен критик и историк, преводач и дипломат. Бивш директор на Народната библиотека, посланик на България в Гърция (1998-2002). Автор е на многобройни научни изследвания - статии, студии и книги върху историята на българската литература, на известни романи (три от които филмирани - "Бъди благословена", "Бягай... Обичам те", "Не се сърди, човече"), на поставяни на български и чужди сцени театрални и телевизионни пиеси, на книги с разкази за деца и др.

Според запознати професорът е основен автор на по-важните речи на президента, като например на словото му за 3 март.

Като негов конкурент за поста се сочи директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов - режисьор и постановчик с международна известност, който направи и концерта на златните български гласове в "Болшой театър" през октомври м.г. по идея на Рашидов. Възможно, но малко вероятно е да се вземе под внимание и голямата активност на скулптора проф. Велислав Минеков, който е един от основните критици на управлението на Рашидов в културата. Тогава ще последва истински лов на вещици, опасяват се запознати с нападките му. Плевнелиев ще обяви кабинета още във вторник, ден преди 13 март, съобщиха запознати. Той вече е готов с името на премиера и то щяло да изненада публиката, твърдят те.

Още не е ясно и дали по време на посещението си във Виена президентът е разговарял с представителя на България в проекта "Набуко" там Димитър Абаджиев, който също е обсъждан вариант.

Бившият шеф на НОИ Йордан Христосков най-вероятно ще поеме социалното министерство, а новият шеф на фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев от УНСС - земеделието.
 

Водещи новини

Още новини