ДПС не иска партийни министри в служебния кабинет

share

Министрите и заместник-министрите от служебния кабинет да не са партийно и корпоративно ангажирани, каза във Велико Търново председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА.

По думите му в състава на обществения съвет, свикан при президента има фигури, които будят тревога и заради които въпросът с корпоративната неангажираност на хората от бъдещото служебно правителство става все по-актуален. Местан допълни, че в периода на управление на служебното правителство трябва да бъдат прекратени правомощията на областните управители, които също са партийни назначения, както и освободени директорите на областните дирекции на полицията, които са били назначени по време на управлението на ГЕРБ.

Според него след парламентарните избори трябва да бъде съставено правителство на експертното, а не на партийното начало, което да управлява по модерна технология, отчитайки мнението и на "гражданската експертиза", която не бива да бъде овластявана. Лютви Местан посочи, че в бъдещите листи на ДПС ще има широко застъпена гражданска квота от личности, които не са членове на партията и ще бъдат на избираеми позиции.

ДПС не е част от проблемите на България, а фактор за решаването им и ще бъде част от широкото политическо съгласие, което ще стои зад новото българско правителство, отбеляза Лютви Местан. Ръководството на ДПС беше във Велико Търново на среща с партийния актив.

Водещи новини

Още новини