Маргарита Попова: Президентът стъпи на Конституцията

share

Държавният глава днес направи много силен ход, защото той стъпи на Конституцията, а това е залог за решаване на проблемите добре, срочно и разумно. Това каза пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Маргарита Попова.

Само когато има ред и спазване на правилата в по-спокойна обстановка, тогава е възможно да бъдат взети по-трезви и по-разумни решения. Попова посочи и второ направление, в което държавният глава е направил много силен ход. Според нея той много ясно и категорично, обръщайки се към протестиращите в страната с уважение и разбиране, показвайки, че е чул, прочел, осмислили всяко едно от техните искания, отстоя много важен, основен принцип, залегнал в Преамбюла на нашата Конституция - достойнство и гаранция за правата на гражданите.

Според Попова, не е важно само да изпишем листата с права на гражданите, а е нужно да дадем гаранциите да ги упражняват. В този смисъл, според нея, има още на какво да се научим в нашата явно млада и крехка демокрация в продължение на 22 - 23 години.Вицепрезидент Попова посочи, че държавният глава в своето изявление днес е направил още един силен и уважителен ход към цялото българско общество. Той е извел умело, без да натрапва параметрите и това, което ще занимава служебното правителство в следващите няколко месеца.

"Той каза, че за него е много важно този кабинет, който по Конституция е пълноценен, но функционира без функциониращо Народно събрание да подготви честни избори, в които гражданите да могат наистина адекватно да участват и чрез участие с граждански листи в партийните листи, и чрез участие на сдружения на граждани, които да бъдат коректив. Президентът каза, че за него ще бъде много важно да се направят стъпките, които да намалят социалното напрежение в страната, защото българските граждани живеят тежко. Имат ниски доходи, а те искат да живеят така, че днешният ден да не бъде заплаха за физическото им съществуване”, каза Маргарита Попова.

Водещи новини

Още новини