Найденов: Без личната намеса на премиера фермерите едва ли биха получили субсидии

share

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов благодари на премиера Бойко Борисов за това, че е разпоредил плащанията на зърнопроизводителите. Найденов отбеляза, че без личната намеса на Борисов, производителите надали са щели да получават забавените пари.

На извънредна пресконференция в Държавен фонд "Земеделие" министър Найденов обясни хронологично развитието на проблема, като посочи, че още в четвъртък миналата седмица, на среща при премиера Бойко Борисов в присъствието на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, и представителите на земеделските организации, е коментирана ситуацията със забавените субсидии.

В петък премиерът ми се обади след парламентарния контрол, отново се срещнахме и по-късно Министерство на финансите отговори, че необходимият финансов ресурс може да бъде осигурен. Днес сутринта зам.-министър Горанов потвърди, че е заредена сметката на фонд „Земеделие” и министър-председателят ми се обади и ми каза, че днес най-късно трябва да бъдат осъществени плащанията, посочи земеделският министър.

„Осигуряването на 1 млрд. лева в рамките на един ден не е по-силите на един министър”, коментира още Мирослав Найденов.

Министърът на земеделието отбеляза, че в края на януари са изплатени 28 млн. лева към овцевъдите и говедовъдите, до края на март месец ще бъдат преведени 73 млн. лева за тютюнопроизводителите и 25 млн. лева към зеленчукопроизводителите, като по този начин всички поети ангажименти от земеделското министерство към различните сектори ще бъдат спазени. Министър Найденов не пожела да коментира откъде идват парите за изплащане на забавените субсидии за зърнопроизводителите.

Като министър на земеделието и храните, моя отговорност е само те да бъдат отпуснати на земеделските производителите, а откъде са осигурени трябва да отговорят от Министерство на финансите, заяви Мирослав Найденов.

Той отказа да направи коментар и на оставката на финансовия министър Симеон Дянков, като отговори – „Моля ви, не ме карайте да коментирам нещо преди премиерът да го е направил”.

Водещи новини

Още новини