Нов енергиен микс можел да свали цената на тока веднага

Булфото
share

Необходим е нов начин за формирането на цените на тока. Това каза председателят на Парламентарната комисия по  икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров след среща с новия председател на Държавната комисия за енергийно и  водно регулиране /ДКЕВР/ Юлиана Иванова.

Димитров посочи, че при нов енергиен микс цената на тока може да стане по-ниска веднага. Според него това може да стане, ако най-евтиният ток - от АЕЦ "Козлодуй", влезе с по-голям процент в енергийния микс. Председателят на ДКЕВР Юлиана Иванова пое ангажимент да се направи много сериозен обществен дебат за  промяна на енергийния микс, добави Димитров.

Той е настоял да се промени фактурата за консумираната електроенергия и цената на дневната и нощната енергия да бъде с  всички добавки, за да могат хората сами да изчисляват консумираната си енергия. От парламентарната комисия са поискали информация за раздаваните през последните години бонуси в ДКЕВР. Мартин Димитров е искал също така да има ежегоден одит на  всички електроразпределителни дружества /ЕРП/. Работа на ДКЕВР е да прави ежегоден одит, иначе се одобряват едни разходи и никой не може да проследи какво се случва, коментира Димитров.

Проблемът не е в лиценза на ЕРП, а в ежегодния контрол, каза той в отговор на въпрос дали не трябва да се мисли за отнемане на  лицензите на дружествата. Димитров поясни, че тезите на БСП и  "Атака" за национализация на дружествата е краен популизъм. Димитров каза, че е добре председателят на ДКЕВР да се избира от парламента. Според него изборът на Юлиана Иванова е  показал за пореден път, че кадровата политика на ГЕРБ е тотално сбъркана. Те слагат на изключително отговорни постове хора,  които не са проверени, не са защитили името си и не са утвърдени личности, каза Димитров. По думите му "Юлиана Иванова е много  симпатична жена, но на такъв пост трябва да бъде поставен човек  с огромен обществен авторитет".

Водещи новини

Още новини