Димитър Главчев от ГЕРБ: Заварихме мъглив модел в енергетиката

  • 15 февруари 2013 21:12

  • 1474
  • 11
Димитър Главчев от ГЕРБ: Заварихме мъглив модел в енергетиката
©

Хората ни вярват, макар че през последните 20 години доверието им много пъти не е било оправдавано, заяви зам.-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в в предаването "Панорама" по БНТ.

"Има много хипотези за високите сметки за ток, но този въпрос не бива да се политизира. Този модел в енергетиката е бил създаван в продължение на години. Целият ресурс на държавата е впрегнат, за да може проблемът да бъде разрешен. Проверката на Сметната палата трябва да даде отговор откъде е тръгнал проблемът и кой носи най-голяма отговорност. Създадохме и комисия за наблюдение на ДКЕВР преди четири месеца. ДКЕВР обаче е независим орган и ако нарушиш някои разпоредби при наблюдението, има сериозни санкции от страна на Европейската комисия", добави той.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ бе категоричен, че национализация на ЕРП-тата няма да има. По думите му през 2010 г. са продадени само миноритарни дялове в дружествата. "Професионалните контролни органи са тези, които трябва да дадат независими отговори на задаваните въпроси. Защото зададеният модел в енергетиката в последните 20 г. е обратното на прозрачен - мъглив. По време на Тройната коалиция беше създаден закон за продаване на електроенергия на преференциални цени и последва нашествие на чужди инвеститори. През 2011 г. ние променихме закона. Ако не го бяхме направили, през юли 2012 г. цената на тока щеше да бъде увеличена не с 13%, а минимум с 20%. Според данни на "Евростат" токът ни е най-евтин в Европа, но според същите тези данни и доходите ни са най-ниски, каза още Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1474 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2013.02.16 | 16:58

11
Покрай тока, поразмихме и забравихме Топлофикация",а там дрането е също до кокал.Ви К(франсетата са се намърдали)все едно ми доставят водата от Париж със самолет.Всичко в държавата!!!ТОК, ВОДА, ПАРНО,НИКАКЪВ ЧАСТНИК.Това гарантира и опира до националната сигурност.Не може да създаваш естествен монопол,на частник,а да не е държавен.Държавата е на хората,а не на частници.Нека инвестират в заводи и фабрики.

2013.02.16 | 16:58

10
И най-разярената оса, може да убие,евентуално друга оса.Нищо повече.НО,7 МИЛИОНА ОСИ ЩЕ ВИДЯТ СМЕТКАТА И НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДИНОЗАВЪР. ХАЙДЕ ОСИ, ИЗЛЕТЕТЕ ОТ ГНЕЗДАТА!

2013.02.16 | 16:58

9
Въпроса към г-н Кратинов и "демократите" е вие когато превзехте България, имаше ли енергетика и ел. разпределителна мрежа? Колко струваше тока тогава о колко сега. Колко пари гушнахте от продажбата.

2013.02.16 | 16:57

8
след 4 години управление ли разбрахте че модела в енергетиката е мъгляв. не казвате колко под активите на миноритарните дялове сте продали държавните квоти . оценката на оценителя им не е задължителна а ориентировъчна

2013.02.16 | 16:57

7
Останалите партии, затова толкова плачат. Щото рахатлъка им отиде на кино.
Кой е виновен

2013.02.16 | 16:57

6
Такова чудо само в БГ може да има!Хем говорим за пазарна икономика,хем я регулираме с някаква държавна комисия, която явно е "държава в държавата" щом никой не може с пръст да я пипне.В условията на пазарна икономика, ако един производител на енергия не може да извади конкурентна цена защо му е купувана стоката?До кога с парите на народа ще дундуркате "пишман производители" и ще осигурявате лукса, хитрците от ЕРП-тата, да пренасят енергия с 25% загуба?Като си отговорите на тези въпроси може и да прогледнете и да разрешите проблема бързо и ефикасно!
Кой е виновен

2013.02.16 | 16:57

5
един производител на енергия не може да извади конкурентна цена защо му е купувана стоката?До кога с парите на народа ще дундуркате "пишман производители" и ще осигурявате лукса, хитрците от ЕРП-тата, да пренасят енергия с 25% загуба?Като си отговорите на тези въпроси може и да прогледнете и да разрешите проблема бързо и ефикасно!
Апостол Иванов

2013.02.16 | 16:56

4
Твърдоглавчев е другият фалшификатор и манипулатор. Лидия Шулева продава една част от дяловете на ЕРП-тата на чуждите монополи,а през 2011 г. Правителството на ГЕРБ им продава останалата част от дяловете. България няма да плаща неустойки единствено само ако НС приеме Закон за национализация на дружествата и същите автоматически стават държавни както е във Франция и Англия и др. и тогава цената на тока ще се намали. !
гост

2013.02.16 | 16:56

3
заварихте го мъглив и направихте всичко възможно да го направите непрогледен

2013.02.16 | 16:54

2
Много късопаметни сме!Най-големият номер в цялата тази галимация,извъртя Шулевица.Това е най-напористата хиена,в пола от 23 години.След продажбата наЕлектроснабдяване", при Симеончо,и раэфасоването на"Сл.бряг",тя се преобрази от икономически,в социален министър.В личен план,тя е най-богатата жена в наше село,разни банкерки ,вдови и т.н -са "пепеляшки".

Добави коментар

Водещи новини