Ген. Кирчо Киров: "Буда" може да развали имиджа на Борисов в чужбина

share

Генерал Кирчо Киров, бивш ръководител на Националната разузнавателна служба, заяви пред БНР, че начинът, по който е поднесена темата за агент Буда, както и във вида, в който е поднесена, е некоректен, както за премиера Бойко Борисов, така и за обществото.

"Контрапродуктивно е да се размахват такива документи на публичен показ, защото от това, което се вижда, не мога да направя извод за укоримост в поведението на премиера в периода, за който се отнасят. А това компрометира като една от съществените черти на службите - придобиване на информационни източници. От тази гледна точка казвам, че е некоректно", посочи той.

На въпрос дали това, че едно от последните факсимилета е за дело за оперативно наблюдение не хвърля тъмна сянка върху дейността на Борисов от онези години, ген. Киров отговори: "Бих искал да се разгранича от политизирането на темата като цяло, въпреки че действително това е повод за сериозен размисъл. Без съмнение, по такъв начин поднесена информацията за миналото на премиера влияе върху международния престиж на страната ни и авторитета на премиера и правителството".

Генерал Киров не изключи негативни оценки от чужбина за имиджа на Борисов. "Не го изключвам, познавайки добре нагласите и психологията на нашите партньори и съюзници", каза той.

Попитан за провеждащия се Консултативен съвет по национална сигурност при президента ген. Киров предположи, че ако има достатъчно, добре мотивирана и подкрепена с достатъчно реална и обективна информация, би могло да се съобщи кои са извършителите на атентата в Сарафово.

Водещи новини

Още новини