Социолози: сигурен балотаж на местните избори

Булфото
share

Тя представи резултатите от проучване, направено сред пловдивчани.

Според данните кметът на Пловдив Славчо Атанасов продължава да бъде лидер за местния вот. Той има одобрението на близо 30% от анкетираните. Сигурен участник на втори тур ще е Иван Тотев, сочи проучването.

ГЕРБ остава първа политическа сила, но по данните от анкетата има спад на доверието от 33 на 28% . Доверието към БСП е скочило с 18,5 на сто от избирателите, а кандидатурата на Георги Търновалийски увеличава шансовете му да привлече още гласове и извън на партията, показват още данните от проучването. 65% от анкетираните са заявили готовност да гласуват.

При кандидатите за общински съветници ГЕРБ ще получи 28.7 на сто от гласовете в Пловдив, БСП - 18.5, а трета политическа сила ще е ВМРО-НИЕ - 5.6 на сто от пловдивчаните ще подкрепят тяхната листа за съветници. 4.3 на сто от гласоподавателите ще гласуват за Синята коалиция според същата агенция. Ако СДС и ДСБ се явят отделно, ще вземат повече гласове, отколкото в коалиция, каза социоложката Валентина Тодорова. „Атака" ще вземе 2.9 на сто от гласовете, а „Съюз за Пловдив" - 4.5 процента от гласовете на пловдивчани.

90% от анкетираните трудно разпознават народните представители от Пловдив. Най-популярен е Стефан Данаилов, следван от Захари Георгиев и Менда Стоянова, а най- критикуван - Павел Шопов, смятат участниците в проучването.

Водещи новини

Още новини