Лютви Местан: Експертна коалиция без ГЕРБ, не е задължително ние да участваме

share

Сергей Игнатов закономерно не е вече министър на образованието. Това заяви пред БТВ лидерът на ДПС Лютви Местан. Научната общност диша по-спокойно от днес, но това е прибързано.

Нито един проблем на образованието и науката няма да се реши с персоналната промяна, дори и с новия министър. Бъдещият наследник на Игнатов ще работи със зададена рамка в бюджет 2013, която продължава финансовия геноцид към БАН, категоричен е Местан. Това беше кризисен ПР, който няма да спре намаляващия рейтинг на управляващите. Зад следващия кабинет трябва да стои широко политическо съгласие, без задължително да влизат  партийни функционери. Той нарече и бъдещия кабинет "правителство на националните приоритети".

Следващият кабинет трябва да бъде на ясните национални приоритети – 4 или 5, но това не е задължително да бъде коалиционно правителство, каза Местан. Ролята на ДПС е активен и основен съсубект за изграждане на алтернатива на сгрешеното и провалено управление на ГЕРБ. Широкото съгласие залага алтернативата на ГЕРБ, каза Местан. Не се свеним да говорим за коалиционността като по-удачния модел, но съзнаваме, че имаме известна умора от коалициите. Това е резултат и от медийната кампания за превръщане на „коалиция“ в мръсна дума, убеден е лидерът на ДПС.

Ако ние имаме ясни дефинирани приоритети, едва на втори план стои въпроса кои политически сили ще влязат в следващото управление. Не е задължително прякото участие на една или друга политическа сила, а посочването на най-важните цели. Трябва да се намери алтернатива на ГЕРБ, за да се възстанови дефектиралата демокрация в България. Никой не трябва да вижда в това желание на ДПС да се върне на власт, категоричен е Местан.

Рано е да се правят прогнози кой ще спечели изборите, но няма логика при това провалено управление ГЕРБ да спечели вота. Той обясни присъствието си на пресконференцията на БСП след референдума с позицията, че партията разглежда това като въпрос, който може да се сравнява с изборите. Управляващите прехвърлиха пресконференциите в БТА и по този начин допълнително го смачкаха, изтъкна Местан.

По отношение на сравнението между Октай Енимехмедов и Левски, Местан каза, че това е лош атестат за българското гражданско общество. Това са изолирани прояви, каза Местан.

Цветан Цветанов в първите часове след атентата над Ахмед Доган, независимо от позицията на прокурора Николай Кокинов, че става въпрос за опит за убийство, поръча удобна политическа теза за хулиганство и сплашване, припомни Местан. Това е разместване на позицията на жертвата и нападателя и така отключва настроенията „про Октай“ с антиДПС настроения и така да ги трансформират за гласове за ГЕРБ.

Той за пореден път защити побойниците над Енимехмедов, като каза, че той все още не е бил обезоръжен. Една от най-големите лъжи е, че нападателят е бил блокиран от служител на НСО, а от секретаря на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ. Местан отново потвърди тезата, че Октай е имал два ножа – един, който е бил на крака, а другия в задния му джоб. Огромна част от делегатите смятаха, че Доган е убит. Ако Енимехмедов искаше пет минути слава, защо той имаше и два ножа, попита Местан.

Авторитарните властници имат манталитет, че никога не грешат, убеден е лидерът на ДПС. Той каза, че ако парламентът не осъди действието на Енимехмедов като атака срещу демокрацията това ще бъде много лош знак. Проектът за декларацията е даден за съгласуване дори на Атака, защото всички парламентарни групи трябва да се обединим около това да осъдим покушението. Някой цели нашите избиратели да отговорят на провокациите, като организират демонстрации в подкрепа на Октай Енимехмедов на 2 февруари, каза Местан.

Водещи новини

Още новини