Яне Янев: Този референдум ще разцепи БСП

Булфото
share

На пресконференция днес в Благоевград председателят на партията "Ред, законност и справедливост" Яне Янев представи анализ и коментар на своята партия за резултатите от националния референдум за развитието на ядрената енергетика.

"Като извадим от гласувалите с "да" гласовете на националистите от "Атака", ВМРО и други подобни, като извадим гласовете на куневистите - беше отчетено, че симпатизантите на Кунева масово не са се съобразили с нейния призив и са отишли да гласуват и са гласували "да", като извадим и ДПС, защото ДПС даде знак, че са се ангажирали, макар и в непълна степен с този вот, на практика БСП има потенциал около и под 500 000 в национален мащаб. Каквото и да направят, колкото и ромски вот да "купят" на предстоящите парламентарни избори, няма как БСП дори да стигнат до резултатите, които имаха на предишните парламентарни избори", заяви лидерът на РЗС. Той припомни, че през 2009 г. БСП в национален мащаб са имали 748 147 гласа. Единият от изводите, които той направи, е че БСП в следващия парламент не би могла да има повече от 50 народни народни представители.

"С това рухва окончателно митът, че БСП са алтернатива за управлението на държавата и рухва митът, че могат заедно с ДПС, Кунева и Волен Сидеров да създадат правителство. Защото всичките им гласове, взети заедно, не биха могли да достигнат повече от 110 депутатски мандата.", каза Яне Янев.

Този референдум няма да консолидира, а ще разцепи БСП, прогнозира Янев. Според него БСП в началото на май ще даде много ясни симптоми в обществото, че ще се разцепи. Защото сега текат техните изборни конференции по места и е повече от ясно, че хора като Масларова, Гагаузов, Румен Петков, Румен Овчаров, Кирил Добрев и други няма да попаднат в листите за предстоящите парламентарни избори, смята лидерът на РЗС. Това ще създаде и ще обособи отделна фракция в БСП и точно в навечерието на парламентарните избори там ще има разцепление за пръв път от целия преход.

Според Яне Янев изводът от този референдум е "двоен автогол за Станишев и БСП". "Първо, коментира той, че оттук-натататък ядрената енергетика спира да бъде алтернатива. Вторият автогол на Станишев, по думите на Янев, е това, че БСП е показала, че няма растеж, не се модернизира, не може да натрупа електорално предимство в оставащите пет месеца до изборите. "И вече няма как това да го обяснят дори на най-твърдото им електорално ядро", добави Янев.

Водещи новини

Още новини