Въвеждат повторно данните от секционните протоколи за референдума

  • 28 януари 2013 14:55

  • 888
  • 0
Въвеждат повторно данните от секционните протоколи за референдума
© Булфото

"Не може категорично да се обобщи дали броят на гласувалите в референдума достига или надвишава 20 процента". Това каза на брифинг в Централната избирателна комисия днес говорителят й Бисер Троянов. Той се аргументира с необходимостта да се въведат още един път цифровите данни от секционните протоколи, заради вероятността при въвеждането им пред Районните избирателни комисии операторите от фирмата преброител да са допуснали грешки.

Избирателната активност ще определим с решението, в което ще дадем и окончателните резултати от гласуването на референдума. В тях ще посочим броя на гласоподавателите според списъците, броят на отговорите с "да", с "не", недействителните бюлетини, вкючително и какво е съотношението на гласувалите български граждани спрямо общия списъчен брой на хората с гласоподавателни права в страната, посочи Троянов. По думите му недействителните гласове на този референдум са в рамките на допустимото за един изборен процес от 1,4 на сто в страната. По-голямата част от недействителните бюлетини са били бели - с непопълнен вот, по данни на РИК, уточни той.

Към момента изцяло, на 100 процента, са преброените протоколите и бюлетините в страната при първото им въвеждане в Районните избирателни комисии, уточниха от ЦИК. Те направиха изричната уговорка, че всички изнесени данни са от първоначалното въвеждане на секцонните протоколи пред Районните избирателни комисии до 2,30 часа тази нощ. С "да" на въпроса да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа са отговорили 60, 66 на сто от участвалите в референдума вчера, обяви Ралица Негенцова. С "не" са отговорили 37, 93 на сто. Най-много с "да" са гласували в избирателен район Плевен - 72, 55 на сто и в Търговище - 72, 5 на сто.

Най-много отрицателни отговори на референдума са дали в 24-ти избирателен район в София - 47, 27 на сто и в избирателен район Пловдив - град, където с "не" са гласували 46, 20 на сто. Това са междинни данни от въвеждането на секционните протоколи в Районните избирателни комисии, уточни Негенцова. Бисер Троянов информира, че на референдума са били организирани 44 секции в сградите на дипоматическите и консулските представители на България в чужбина. Участие на референдума са взели 4 350 българи, от които 2 055 са отговорили с "да" и това е 47, 26 на сто от общите гласове. С отговор "не" са гласували 2 210, което представлява 53, 83 на сто от гласувалите с действителните бюлетини на произведения рефернедум.

Най-голям брой българи са дали гласовете си в Германия - в Берлин, Мюнхен и Франкфурт на Майн - общо 650 души. От тях 432 са дали отговор "не". В секциите ни във Великобритания са гласували общо 424 човека с българско гражданство. В Лондон 188 са дали отговор "не", а 126 - "да". В Брюксел, Белгия - 219 души са дали отговор "не" , а 196 - са гласували с "да. В дипломатическото ни консулство в Москва 118 от гласоподавателите са отговорили с "да" и само 17 - с "не". Във Франция са гласували 231, от които 115 с "да" и 11 - с "не". Общо подадените недействителни бюлетини в чужбина са 83, което е 1,91 на сто, информира Троянов.

Не разполагаме с жалби и сигнали, които да изискват намесата на ЦИК, в преобладаващата си част те са били от компетенциите на РИК-овете, казаха още говорителите на комисията. Информацията, която ЦИК е събирала и с която разполага, е към 17.00 часа вчера, в деня на референдума, уточни още Ралица Негенцова. След този час Комисията не е събирала данни за избирателната активност. С решение за това ЦИК ще излезе след обобщаването на всички числа, които се въвеждат от протоколите на всяка една секционна избирателна комисия. По закон Централната избирателна комисия трябва да обяви своето решение в тридневен срок след приключване на гласуването, уточни Негенцова.

До момента от второто независимо преброяване са дошли протоколите от 21 избирателни комиси, чакат се още 10 от по-отдалечените краища на страната, които се очаква да пристигнат до 18.00 часа днес. На Централната избирателна комисия са възложени правомощия да сравни въведените данни и при наличието на разлики и на очевидни фактически грешки да се произнесе с решение за окончателните числови данни за всеки от случаите, казаха още нейните говорители.

Последвайте канала на

БТА
888 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини