Дянков пред Российская газета: Отношенията ни с Русия трябва да са по - богати

share

„През последните двадесетина години нашите държави съсредоточиха вниманието си върху икономическите отношения през призмата на енергетиката. Сега обаче се стараем да покажем и според мен, успешно го правим, че българо-руските отношения могат и трябва да бъдат много по-богати, например в областта на туризма и културата", заяви в интервю за „Российская газета" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той допълва също така , че през 2012 г. България е посетена от рекорден брой туристи от Русия - почти два милиона, което представлява ръст от 30% в сравнение с 2011 година. Според вицепремиера, една от причините за този рязък ръст е решението, взето през март миналата година, да бъде разрешено влизането в страната без българска виза за онези руски граждани, които вече имат валидна многократна шенгенска виза.

Пред руските журналисти Дянков казва още, че следващата стъпка, по която трябва да се работи, е предложението да започне издаването на български визи за руските граждани още на летището, веднага след пристигането им в България. Успоредно с това вече повече от година се водят преговори с руското правителства за това как Русия да бъде по-достъпна за българите.

„Уверени сме, че близостта между нашите култури е добра основа за взаимни инвестиции. България е отворена за руския капитал. Искаме да привлечем колкото се може повече руски инвестиции в българската икономика. При това ние разбираме, че България, от своя страна, трябва да осигури добри условия за инвеститорите", разяснява министър Дянков.

На въпроса кога ще приключи кризата в еврозоната, българският финансов министър отговаря: „Според мен през 2013 г. Европа ще спре да бъде риск номер едно, защото в самия край на 2012 година. Европа успя да постигне няколко обнадеждаващи резултата".

"Бяха сключени споразумения в три важни насоки - въвеждането на Единен банков надзор и това е голяма крачка по пътя на икономическата интеграция на Европа", е мнението на министъра.

В допълнение, от 1 януари 2013 г. започна да действа Европейският механизъм за стабилност заедно с така наречените фискални правила и тези общо три решения гарантират, че 2013 г. ще бъде напълно успешна за еврозоната от гледна точка на финансовата стабилност, която вече няма да бъде глобален риск номер едно, прогнозира той.

За министър Дянков обаче в Европейския съюз остава нерешен главният проблем - този за икономическия ръст и засега няма ясно формулиран отговор на въпроса какво трябва да се прави, за да се възстанови той.

Водещи новини

Още новини