Иван Костов: АЕЦ "Белене" не може да се изплати и за 100 г.

Булфото
share

Искам да върна дебата за "Белене" в сферата, в която той е понятен за хората и да кажа защо защитниците на проекта твърдят, че струва 4,5,6 млрд. евро, а от друга страна RWE казва, че е 10 млрд. евро, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

"Когато RWE трябва да определи с какви средства трябва да влезе в проекта, тя залага свои пари, на своите акционери. Господата отляво не залагат свои пари и си измислят разни числа. Миналата година печалбата от "Козлодуй" е 75 млн. лв., а по-миналата 50 млн. лв. С такива печалби от АЕЦ не може да се връща огромния заем, който е необходим за осъществяването на проекта. С такива вноски заемът ще се връща 100 г. и отгоре на това цената на електроенергията ще трябва да бъде повишена. Една електроцентрала с 2000 мегавата мощност не може да погасява такъв кредит, освен ако цената на тока не бъде драстично повишена. Това е тъжната истина за това може ли проектът "Белене" да издържи. Всяко правителство си прави тази сметка и решава дали да го спре или да го прехвърли като горещ картоф в ръцете на следващите управляващите", добави той.

"Трябва да е ясно и кой е политикът, бил член на банка "Париба", който е осигурил заема за "Белене", заяви Иван Костов, визирайки Меглена Кунева. Той обяви, че тя е пряко облагодетелствана от строежа на "Белене" и затова е призовала симпатизантите си да не излизат да гласуват на референдума. "Гласувайте с "Не", злоупотребите трябва да бъдат спрени", призова лидерът на ДСБ.

От трибуната лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че Иван Костов да говори за цена на тока е все едно сериен убиец да изнася лекция на тема: "Животът като висша ценност". "По негово време бяха продадени тецовете "Марица" и сме принудени да купуваме ток на цена много по-висока от тази от АЕЦ "Козлодуй". Вие вкарахте купувача AES на българския пазар и НЕК са задължени за 35 г. напред да купуват от тях електричество на високи цени, които плащаме всички ние", добави Сидеров. Той отново призова чуждите електроразпределителни фирми да бъдат изгонени от България, като посочи, че в Албания това е направено. Иван Костов заяви, че договорите за "Мариците" са сключени през 2002 и 2004 г., а не по време на мандата на неговото правителство и Волен Сидеров трябва да се обърне към този, който ги е подписал.

Водещи новини

Още новини