Борисов: Заровили сме над 1,5 милиарда лева в един гьол в Белене

share

Бойко Борисов и министър Нона Караджова представиха днес в Севлиево проект за обновяване и рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа на града. Проектът е на стойност 18,9 милиона лева и се финансира по оперативна програма "Околна среда".

Надявам се, че в неделя, никой няма да повярва на БСП и да гласува "за", защото в следващия момент трябва да осигури финансирането, заяви Борисов. Представяте ли си - 22 милиарда откъде ще ги вземем, и да дадем държавна гаранция? Това е абсурдно. То за това Станишев не е подписал договора за “Белене”, защото неговите специалисти, тогава, когато са управлявали НЕК, са му казали: няма инвеститори, ние нямаме пари, откъде ще ги вземем? И той - тупал топката, за да дойде юли месец, да дойдат изборите, за да могат да се измъкнат от ситуацията. И това е черно на бяло написано, и аз съм го раздал на всички медии и на всички вас - да го четете. Аз не съм вярвал, че е възможно такова нещо. Иначе, когато казваха, че аз съм изгонил RWE, още тогава да съм ги извадил и да ги покажа тези документи. Още тогава да сме спрели надеждите, че може да дойде някой инвеститор. Когато една от най-големи компании в света в тази дейност напуска един проект, поради това, че всъщност няма финансиране, няма яснота по финансовата част на проекта и затова се оттеглят, кога някои други компании, като видят, че RWE излизат, ще дойдат да сложат пари?! Никога, обясни Борисов.

От 1986 година е започнало да се строи “Белене”, а сега сме 2013-а. И пак един гьол сега и нищо повече. И Сергей Станишев сега ми казва: “Ние строяхме! И ще продължим да строим!”. Нито са строяли, нито ще продължат да строят, защото няма финансист в България, който да каже откъде да вземат 20 милиарда и кусур лева. Ние едва събрахме 7 милиона от април, за да вдигнем пенсиите. И едновременно с това - строим водопроводи, канализации. Защото - какъв 21 век, когато градовете ни са на воден режим, нямат канализация? Първо да си оправим инфраструктурата, тогава ще мислим за всичко останало. Стига чуждите интереси да са по-важни от българските, каза Бойко Борисов.

Виждате, колко е смешно. То даже не е смешно, то е гротеска. Заровили сме над милиард и половина в един гьол в Белене. През май, още 400 милиона лева ще съберем от всички нас, от програми, ще орежем от подобни като вас (а от Севлиево няма, защото е бедстващ), но много други градове, където щяхме да правим нещо по-добро, ще ги вземем и ще ги дадем на френската банка. Защото те вече са похарчени безвъзвратно и невидимо за никого, за да стане гьолът в Белене, разкри още Борисов.

Бойко Борисов съобщи, че още 1,5 милиона лева ще бъдат отпуснати по втори проект, свързан с водата на Севлиево. Проектът предвижда реконструкция на довеждащия водопровод до помпената станция в село Стоките. Борисов подчерта, че след изпълнението на двата мащабни проекта много от проблемите на севлиевци, свързани с режима на водата, ще бъдат решени. Тук съм по-доволен. През лятото като дойдем вече ще ми показвате села, където се копае, където хората ще виждат, че се полагат тръбите. Това искам от вас, завърши Борисов.

Водещи новини

Още новини