Станишев: ГЕРБ фалшифицираха документите за АЕЦ Белене

share

Вчера станахме свидетели на една инсценировка за АЕЦ "Белене", в която се ангажира лично премиерът Бойко Борисов и министър Делян Добрев, която няма нищо общо със случайно намерени кашони.

Това коментира на днешната пресконференция на БСП Сергей Станишев. ГЕРБ предупреждаваха, че ще извадят бомбастични разкрития в навечерието на референдума, поне от няколко седмици, посочи той. "Документите, които са извадени, освен че са селективни, има и следи от явна фалшификация", заяви той. Станишев даде пример с документ на НЕК, изведен на 8 февруари 2008 г., в който обаче се споменават събития, които са станали в края на 2008 г. Това е фалшификация, очевидно прибягват до такива методи, коментира той.

Очевидно ГЕРБ яхват машината на времето и се опитват да я манипулират и настройват за своите политически тези, каза Сергей Станишев. Според него "който е излъгал за едно нещо, лъже и за другите неща". "Тъй като постоянно се обяснява как RWE са се отказали от проекта още 2008 г., мога да ви цитирам официални съобщения на RWE например от 25 ноември 2008 г., в което заявяват, че имат енергията да реализират инвестиция на пазар, толкова атрактивен като българския, и водят преговори с НЕК с цел постигане на споразумение и партньорство за изграждане на ядрена централа в Белене", каза лидерът на БСП.

Депутатът Румен Овчаров изчисли, че максималната цена на АЕЦ "Белене" с оскъпяването е 5,13 млрд. евро. Той обаче отбеляза, че изплащането на оборудването се извършва през целия период на строителството. Затова реално цената на централата е около 4,6 млрд евро - толкова щеше да струва тя, ако днес пускахме Първи блок, посочи той.

Водещи новини

Още новини