В Горна Оряховица ще строят джамия без минаре, но с басейн

share

РДНСК направи проверка по документи през септември 2012 г. на издадените строителни книжа за нова джамия. На 28 ноември кметът е одобрил подробен устройствен план, в който минарето на джамията е 10 метра. Това каза в отговор на Деница Гаджева министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Според Атака обаче минарето е трябвало да има 40-метрово минаре. Още по-любопитното е, че националистите твърдят, че в града има едно-единствено мюсюлманско семейство. Строителството предвижда джамия и минаре и изненадващо басейн с навес. Липсва строителен надзор на проекта, а избрания строител изобщо не е бил в Камарата на строителите.

Липсвали са декларации за вложените строителни материали и заводена книга. Затова РДНС са спрели строителството, а през октомври заповедта е връчена на районния мюфтия. Той е бил наказан с 2000 лв. Той си е платил глобата още през ноември миналата година, а на 15 ноември са връчили нов набор от документи за строеж на джамия, които вече позволяват началото на проекта. Джамията обаче вече няма да има минаре, каза Лиляна Павлова.

България е на първо място по брой на джамии на глава от населението в Европа, а в това число влиза дори самата Турция, каза Гаджева.

Водещи новини

Още новини