Мая Манолова: Държавата открадна 40 милиона от данъкоплатците

share

Държавата участва в кражбата на 40 милиона лева от джобовете на българските данъкоплатци.

Това заяви на днешния парламентарен контрол Мая Манолова. Тя зададе въпрос към министър Десислава Атанасова. В края на миналата година НЗОК отчете по-голяма събираемост на здравните осигуровки с 51 милиона лева. 10 милиона бяха насочени към доболничната помощ, а другите 40 милиона бяха откраднати, обяви Манолова. Тези пари трябваше да бъдат предоставени за лечение на онкоболни, за ремонти на болници, за разплащане с доставчици на медицински стоки итн. Защо съдействахте за тази кражба, попита тя.

Десислава Атансова обясни, че няма изготвен окончателен отчет за дейността на НЗОК през 2012 година. Това трябва да го знаете много добре, защото сте член на парламентарната комисия, която приема този отчет. Към момента НЗОК няма неразплатени средства към доставчици на медицинските изделия, обясни Атансова. С аптеките нещата стоят по същия начин. Тези средства, за които вие говорите, е по-интересно какъв е техния произход и от къде са събрани. 22 милиона от тези 40 са спестени заради намаляването на цените на лекарствата. Останалите са от по-голяма събираемост на здравните осигуровки. НЗОК е независима институция. В нормите на наредба 10 ясно е обяснено, как аптеките отчитат дейността си и как им се плаща, завърши Атанасова.

Мая Манолова не беше доволна от отговора и продължи да настоява, че правителството е присвоило 40 милиона лева. Трябва да ви съобщя информацията, че изпълнението на здравно осигурителните вноски е на плюс с 51 милиона лева, каза тя. Проведени са две заседания на надзорния съвет на касата и съм удивена, че вие не сте информирана, че на тези заседания се е разглеждал въпроса, как да бъдат изхарчени тези пари. 40 милиона бяха прибрани от държавния бюджет, вместо да се разплатят 44 милиона за лекарства. Това е кражба от джоба на данъкоплатеца и вие не обяснихте, защо харизахте тези пари на Симеон Дянков, завърши Манолова.

Водещи новини

Още новини