Синята коалиция: Неизплатени заплати да се получават от фонд за вземания

  • 16 януари 2013 20:17

  • 1122
  • 0
Синята коалиция: Неизплатени заплати да се получават от фонд за вземания
© Булфото

Синята коалиция предлага при несъстоятелност на работодател служителите да могат да получат три неизплатени заплати от фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите", съобщи БНР.

Идеята на законопроекта е работник, който не е получил заплатата си в продължение на три месеца, да има право да напусне работодателя си и да се обърне към фонда, за да вземе парите си, заедно с дължимите осигуровки. За целта обаче той трябва да има 9 месеца осигурителен стаж по последен трудов договор и задължително трябва да освободи работното си място.

Във Фонда за гарантиране на вземанията към този момент има натрупани 150 милиона лева и той спокойно може да бъде използван за тази цел, посочи съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров: "Това би засегнало ВМЗ-Сопот, би засегнало много предприятия, които са в трудни моменти в състоянието на криза".

Инициаторът на законопроекта Йордан Нехризов, лидер на Българската социалдемократическа партия, част от десния алианс, уточни, че това няма да лиши работника от правото да излезе на борсата и да взема обезщетение за безработица. На въпрос дали промените няма да бъдат използвани за източване на фонда, Нехризов посочи: "Има предвидени мерки в закона, които са гаранция, че определени работодатели няма да се опитат да го източат".

Мартин Димитров коментира, че промените са заявка парите от фонда да бъдат използвани по предназначение: "Има идеи в ГЕРБ този фонд да бъде потопен в общото блато на разходите и да бъде унищожен. Подобни идеи трябва да бъдат спрени още в зародиш".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1122 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини