Отново се провали гласуването на задължителната предучилищна за 4-годишните

share

Парламентът за втори ден не успя да гласува въвеждането на задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст. Депутатите приеха заглавието на раздел четвърти - "Право на образование. Задължително предучилищно и училищно образование"  от Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене.

Обсъждането на задължителното тръгване на детска градина от децата на 4-годишна възраст ще продължи на утрешното заседание. Йордан Андонов от ГЕРБ посочи, че в този състезаващ се свят степента на образованост ще има все по-решаваща роля за  личностното развитие и това на обществото и поради това приема за правдиво и логично да се въведе по-продължително задължително предучилищно образование - от 4-годишна възраст. Всеизвестно е, че днес детето е функция не само на семейството, но и множество силни външни въздействия го формират и развиват, в такава среда позитивите са на страната на задължителното продължително  предучилищно образование, каза той.

В рамката за европейското сътрудничество в областта на образованието и обучението е записано, че към 2020 г. се очаква  да бъдат обхванати най-малко 95 процента от децата на възраст 4  години. По този показател България в момента се нарежда сред  последните страни сред ЕС със 79,2 процента, обясни Андонов. По думите му на челните места в тази класация са Франция - 100  процента, Белгия - 99,1 на сто, Холандия 99, 6 процента, Италия - 97,1 на сто, Испания - 99,4 на сто, Дания - 98,1 процента.

Според представителите на ДПС действително е добре предучилищната подготовка на децата да започва от по-рано,  защото децата ходили на детска градина се представят по-добре по-късно, когато започнат училище. От партията обаче смятат, че  трябва да се даде възможност на родителите да преценяват дали детето да тръгне на предучилищна подготовка от четири или от пет години. Лютви Местан заяви, че ДПС настоява да се приемат мерки за финансиране на национална програма за разкриване на нови  детски заведения. От ДПС поискаха и гаранции за финансиране от държавата на алтернативните форми на предучилищно обучение.  Председателят на комисията по образование Огнян Стоичков  /Атака/ каза, че подкрепя предучилищната подготовка, защото има  нужда от социализация на децата. По думите му някои от тях  "буквално идват от джунглата - нямат елементарни социални умения и навици, не знаят българския език".

Ивелин Николов от Коалиция за България предложи предучилищното образование да е задължително от учебната година, която е с  начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето и от 4-годишна възраст по преценка на родителите. Колегата му  Александър Радославов заяви, че текстът, предложен от вносителя, нарушава правата на родителите.

Водещи новини

Още новини