300 000 лв. прибрал Пловдив от наеми за партийни клубове

share

Към 300 000 лева чиста печалба отчита община Пловдив, след като отряза партиите да ползват общински имоти почти без пари и започна да събира реалните наеми от собствениците на кръчми и магазини.

Преди време местната власт започна проверка кои общински помещения са дадени на партии за клубове, но на практика се ползват за ресторанти и кафенета. Установено било, че общината губи пари от 100 преотдадени за кръчми имоти.

„При планирани 180 000 лева приходи от наеми за 2012 г. в бюджета на Пловдив влязоха 500 000 лева. От тях 300 000 лева са от бивши партийни клубове”, пресметна зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски. Той даде за пример ресторант, който се е водел клуб на партия „Атака”. От политиците община Пловдив е получавала едва по 47 лева на месец. След като администрацията си е взела имота, е започнала да получава реален наем от 2000 лева на месец. Друг пример е чейнджбюро, което по документи се е водело клуб на БСП. От него община Пловдив е заприходявала едва по 30 лева на месец или по 0,50 лв. на квадратен метър. Чейнджбюрото продължава да работи, но вече плаща реален наем от 576 лева на месец. Проверката на община Пловдив за дадените на партии общински имоти показа, че най-често клубовете са били преотдавани за кръчми. Въпреки това имаше засечени случаи и с фитнес зала, фото студио и магазин за фаянс. Партиите, чиито „клубове” са отнети от местната власт в Пловдив, обжалват в съда, но повечето дела се печелят от общината.

Водещи новини

Още новини