Фидосова покани на среща посланиците от ЕС

share

Искра Фидосова от ГЕРБ е поканила на среща в парламента всички посланици на страните-членки на Европейския съюз. Темата на разговорите ще е Изборния кодекс.

В писмо до посланиците Искра Фидосова предлага среща с ръководството на парламентарната група на управляващите и народни представители от Комисията по правни въпроси, на която да представят пред тях приетите в комисията текстове по отношение изпълнението на дадените препоръки, както и да изкажат своята позиция по поставените теми, довели до по-сериозни спорове с представители на част от опозицията. Фидосова предлага срещата да се състои на 23 януари 2013 г. от 15:00 часа в зала 134 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I” № 1.

В писмото до посланиците се казва още, че една година преди парламентарните избори, след дебати и разисквания в пленарна зала е прието решение от Народното събрание с ангажимент Комисията по правни въпроси да изготви промени в Изборния кодекс, които да отговорят на препоръките, съдържащи се в доклада на ОССЕ/СДИЧП за наблюдение на президентските и местни избори, проведени в Република България на 23 и 30 октомври 2011 г. Такива промени бяха обсъдени и внесени от Парламентарната група на ПП ГЕРБ.
Народни представители от други политически сили в 41-то Народно събрание също внесоха свои законопроекти за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Четири от шестте законопроекта бяха приети на първо четене, както в Комисията по правни въпроси, така и в пленарна зала на 18.07.2012 г. В едномесечния срок за предложения между първо и второ четене съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание са внесени предложения от народни представители от различни парламентарни групи и от независими народни представители, които се съдържат и в доклада за второ гласуване на Комисията по правни въпроси на общия законопроект за промени в Изборния кодекс, пише Искра Фидосова.

От ПП ГЕРБ сме поели ангажимент, че промени в Изборния кодекс в последните дни преди изборите няма да правим и държим да спазим обещанието си. Направихме всичко възможно преди края на 2012 г. да бъдат приети в пленарна зала всички тези промени, отразяващи препоръките от доклада на ОССЕ/СДИЧП, така както са приети съгласно окончателните редакции на Комисията по правни въпроси, пише още Искра Фидосова. От ГЕРБ продължаваме да настояваме тези промени да бъдат приети максимално бързо и достатъчно рано преди да бъде определена датата за провеждане на парламентарните избори, пише още Искра Фидосова.

Водещи новини

Още новини