БСП: Бойко Борисов и ГЕРБ да ни се извинят

share

Парламентарната група на Коалиция за България утре ще вземе окончателно решение дали ще участва в следващи пленарни  заседания. Това съобщи на пресконференция в Перник нейният заместник-председател Ангел Найденов.

По думите му, ако продължава отношението, което демонстрира ГЕРБ, социалистите ще преосмислят изобщо участието си в пленарни заседания. Ангел Найденов определи като парламентарна криза случилото се в Народното събрание в края на миналата седмица.  Доказателство за съществуването на кризата дори било свикването на извънредно заседание във вторник от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Според Найденов лесно могат да се видят поне 4 стъпки, които определят алгоритъм на фалшифициране на изборите. По  думите му първата касае отказа на ГЕРБ да предоставя заверени протоколни извлечения с резултатите от гласуването в секционните избирателни комисии. Найденов смята, че е много по-евтино да се направят пет, или осем такива извлечения, вместо да се заделят  средства за купуването на 12 000 копирни машини, каквито слухове имало. Втората стъпка според социалистите е да не се приема  предложението ръководството на секционната избирателна комисия да бъде съставено от представители на различни партии и поне  един от хората, които заверяват протоколите - председателят или секретарят да бъде представител на опозицията.

Социалистите не приемат недопускането на текст, който да гарантира присъствието на наблюдатели във всички фази на  изборния процес - от момента на отваряне на изборната секция до предаването на протоколите в Районните избирателни комисии и  съответно при въвеждане на резултатите в "Информационно обслужване". Това според тях е третата стъпка за фалшифициране  на изборните резултати. Предложението за първи път на тези избори всички изборни книжа - включително бюлетини и резултати, протоколи, да  бъдат съхранявани в областната администрация, е неприемливо за Коалиция за България и е четвърта възможност за опорочаване на изборния  резултат, заяви Ангелов. По думите му работата по Изборния кодекс трябва да продължи и ако е необходимо някой да се извини, това са премиерът и парламентарната група на ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини