Яне Янев: В съдебната система действа коалиция СКК – Станишев, Костов, Кунева

share

Скандалът с Галя Гугушева рефлектира и върху избора за главен прокурор, смята лидерът на РЗС Яне Янев.

„Това е така, тъй като Галя Гугушева е официален вносител на кандидатурата за член на ВСС на Камен Ситнилски – бивш зам.-главен прокурор. Това, според нас, не е случаен акт. Борислав Сарафов, който се представя добре със своя концепция, трябва да покаже, че е в състояние да действа и да прояви воля. Той има право по закон да предложи Галя Гугушева да бъде освободена като зам.-административен ръководител на Специализираната прокуратура", каза той.


Според него в съдебната система действа коалиция СКК – Станишев, Костов, Кунева. „Тази коалиция има много странни взаимовръзки, като тази Гугушева, Ситнилски. Той пък, заедно с Калпакчиев издигат Тонева, пък тя преди да стане зам.-главен прокурор гледала дела на един провален министър на БСП, пък го оправдала”, коментира Янев.

„В съдебната система трябва да има истински рестарт, не могат да се правят повече реформи. Трябва да се мисли за нов тип функциониране на съдебната власт”, каза депутатът.

Янев призова всички парламентарно представени партии да издигнат свой кандидат и на конкурентен принцип да бъде избран най-достойният. От РЗС продължават да поддържат кандидатурата на проф. д-р Валентина Попова.

Водещи новини

Още новини