Дянков: Около 8 декември ще е ясно дали ще има добавки за пенсиите

share

Бюджетът в края на октомври излезе на около 74 милиона лева дефицит и това не би трябвало да е неочаквано. Бяхме заложили за 2012 година дефицит от 1,3% или близо един милиард лева. Това каза  вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

По думи на Дянков, досега страната се справя много по-добре и е на дефицит само от близо 74 милиона лева. За да започне да се води разговор за добавки към пенсиите, трябва да излязат и предварителните данни за ноември, което ще стане някъде около 8 декември.
„Голямото неизвестно е не националният бюджет, който е в излишък от близо половин милиард лева, а европейските плащания, където ни се дължат близо 800 милиона лева“, посочи вицепремиерът Дянков.

Ако бюджетът през ноември е на дефицит, такива пари няма да има, посочи той.

На въпрос - защо неговото име не фигурира в класацията на финансовите министри на Европа на „Файненшъл таймс“, министър Дянков отговори, че от 27-те държави-членки на Европейския съюз, в тази класация фигурират 19, а останалите 8 са държавите с по-слаби икономики в ЕС и те никога не са били включвани. По негови думи, класацията се прави по обективни показатели, и ако ние фигурираме в нея, трябва да сме ако не в челната тройка, то поне в първите пет.

Водещи новини

Още новини