Костов: Борисов спасява България от несъществуваща опасност

Булфото
share

Това каза в декларация от името на Парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов.

Премиерът твърди, че е спасил България от варианта Гърция, Португалия и всички останали. Изглежда, никой не му е обяснил, че днес Гърция се спасява от неплатежоспособност, защото не може да обслужва външния си дълг. Този външен дълг е почти 150 на сто от БВП на страната. Гърция е богата страна с развита икономика и фирмите и банките й нямат нужда от спасяване, заяви Костов.

България от 13 години не е имала и няма проблем с платежоспособността си. Делът на нашия публичен дълг спрямо БВП е по-малко от 15 на сто и това не е заслуга на ГЕРБ. Така че, единственото нещо, което е било по силите на г-н Борисов да ни спаси, е несъществуваващата опасност, посочи тъмносиният лидер.

ГЕРБ дойдоха на власт с голяма подкрепа, поемайки ясни и конкретни ангажименти за реализиране на антикризисна програма. Синята коалиция подкрепи тези намерения в условия на криза на България и бе необходимо стабилно управление, излизане от кризата, повишаване доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика, бяха необходими реформи, беше необходимо възстановяване на европейското финансиране, допълни той.

Две години по-късно, България е последна сред европейските страни по жизнен стандарт и по качество на живот, не излизаме от кризата, влизаме в период на депресия, доходите са замразени, безработицата е 11-12 на сто, фалира или замразява дейността си значителна част от малкия и средния бизнес, драматично спаднаха инвестициите в страната и макар и най-нуждаещи се най-лошо усвояваме европейската финансова помощ. Единствените, които реализират огромни печалби са българските монополи, коментира Костов.

Правителството на Европейското развитие положи клетва като кабинет на малцинството, но с широка политическа подкрепа тук в този парламент. Днес ГЕРБ е в политическа изолация и управлява с неясна подкрепа на „независими” народни представители, съпредседателят на Синята коалиция.

Той посочи, че Синята коалиция е щяла да подкрепи провеждането на тежки реформи.

Ние това сме заявявали много пъти – ГЕРБ сам отказа тази наша подкрепа, още когато с приемането на бюджета наруши Конституцията и изостави реформите, влезе в многобройни скандали и получи от обществеността обвинението, че е направил корупцията държавна политика, подчерта Костов.

От самото начало премиерът се самоопредели като премиер на малцинството, това е единственото обещание, което изпълни.
ГЕРБ в момента е в политическа изолация. ГЕРБ ще отиде на изборите, обявил война на всички. След три месеца избирателите ще решат, заяви той.

Изборите ще отговорят на въпроса дали управлението на ГЕРБ не е на малцинството на българските граждани, дали българските граждани желаят излизане от кризата със смели и демократични реформи и ние вярваме, че тогава те ще си спомнят, че единствената политическа формация, която е провеждала смели реформи в момента се представлява от Синята коалиция, каза още Иван Костов.

Водещи новини

Още новини