Белият дом: Няма насрочена среща между Борисов и Обама

share

Все още от Белия дом не потвърждават за насрочена официална среща през декември между премиера Бойко Борисов и американския президент Барак Обама. За подобна покана за визита във Вашингтон съобщи преди 2 дни вицепремиерът Цветан Цветанов след завръщането си от САЩ.

Известни са ни медийните съобщения в България, но на този етап няма какво да обявим, заявиха за БНР от секретариата на Белия дом. Във вторник пресцентърът на МВР обяви, че по време на разговора във Вашингтон между вицепремиера Цветан Цветанов и Джон Бренън, специален съветник по въпросите на контратероризма, Бренън е предал покана от името на президента Барак Обама към министър-председателя Бойко Борисов да се срещнат през декември.

Когато имаме готовност да обявим посещение, ще го направим, е лаконичният отговор на заместник-говорителя на Съвета по национална сигурност в Белия дом Кейт ли Нихейдън за Националното радио. От Държавния департамент заявяват, че не коментират програмата на президента Обама. Дипломатически източници от българското Външно министерство обаче потвърдиха, че се работи за уточняване на датата за такава среща през декември и тя щяла да се състои.

От протоколна гледна точка обикновено всеки премиер на България има поне по една среща в Овалния кабинет с президента на САЩ. Например Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев бяха приети от Джордж Буш-син съответно през февруари 2003 и юни 2008 година.

Водещи новини

Още новини