Плевнелиев: Кризата е тежка, но точно тя ни учи да живеем

Булфото
share

"Живеем в турболентни времена, провокирани от широки трансформации. Процесите в целия свят са изключително динамични", заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на речта си по случай годишнината от встъпването му в длъжност.

"По отношение на сигурността и националните приоритети ние трябва да мислим и формираме не само до 2020 година", каза той. Президентът заяви, че има четири ключови думи за страната ни и това са: интеграция, технологии, ресурси, демография.

"Ние имаме интерес за повече интеграция. Повече интеграция означава повече сигурност за България", заяви той. Плевнелиев очерта и визията си за българската армия.

"Ние трябва да имаме ясни приоритети, за да можем да постигаме повече неща. Финансовата криза е тежък проблем, но тя стимулира споделянето на ресурси. Тя ни учи да споделяме, да се трудим заедно", заяви президентът на Република България.

"Предприемачеството и талантът са основното оръжие на 21 век. Имаме нужда от ефективни програми и проекти, които да стимулират иновациите", поясни той.

"Една от темите на Консултативния съвет през следващата година ще бъде киберсигурността, информира Плевнелиев.

"Реформите и мерките, свързани с управлението на всеки един ресурс са стратегически за държавата. Ние като държава трябва да имаме ясен и дългосрочен план относно управлението на своите ресурси" каза президентът.

Относно водната стратегия, той заяви, че се радва, че тя вече е в парламента. "Водата е бъдещият петрол", добави държавният глава.

Той определи като един от основните приоритети на Стратегията 2020 земеделието. "Не се радвам, когато изнасяме милиони тонове българска земеделска продукция", добави Плевнелиев.

"Гордея се, че съм първият български президент, който приоритизира енергийната ефективност и енергийната диверсификация. Искам енергийната ефективност да влезе навсякъде. България трябва да се стреми към енергийна независимост като диверсифицира собствените си източници. Към днешна дата все още зависим от един доставчик и една тръба", заяви президентът.

"Най - големият проблем на 1 януари 2021 година ще бъде демографският", подчерта Плевнелиев. "Трябва заедно да търсим неговото решение и да не чакаме до 1 януари 2021 година.  Трябва да възприемем иновативни политики за стимулиране на раждаемостта, трябва да се повиши качеството на живот - здравеопазване, образование, икономическа перспектива в регионите на България, трябва да се възприемат политики, които да върнат сънародниците ни в България", поясни държавният глава.

Той заяви, че има проблеми в сектор "Сигурност". "Важни елементи не функционират, работят без закони. Това се отнася за НРС и НСО, в които не се знаеше какъв е общественият и парламентарен контрол", допълни Росен Плевнелиев.

"Има нерешени въпроси, свързани с природните бедствия, авариите, терористичните актове, взривовете в няколко склада. Всичко това показва, че има какво да се прави. Местната власт не е достатъчно готова да се справя с проблемите и винаги се обръща към правителството", отчете президентът.

Росен Плевнелиев категорично заяви, че докато той е президент ще събира редовно КСНС. "Докато аз съм президент, КСНС няма да свършва с проведената след него конференция", каза той и подчерта, че КСНС не е трибуна за политическите лидери.

Президентът поясни също така, че държавата трябва да съумее да използва добре частният бизнес и вече да няма бюджет - харчене.

"Гордея се, че България е член на НАТО, гордея се, че България е член на ЕС, че България е добър съсед", заяви още Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини