Борисов: В парламента Мартин Димитров е единствената патерица и то на Иван Костов

share

"Брюксел ще ни плати парите, които ни дължи по изпълнените проекти", убеден е министър - председателят Бойко Борисов.

Той информира в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България", че преди ден България е получила около 300 млн. евро и заяви, че ще получи и останалите пари.

Борисов заяви, че се учудва защо в България не се обсъжда темата за бюджета на ЕС за следващия програмен период. По думите му, това е изключително важно. "Кохезионните фондове, които правят обединена Европа, са застрашени. Надявам се да имаме успех днес, но по принцип няма големи надежди", заяви Бойко Борисов. По думите на премиера, в страните, които са големи донори, спорът за бюджета за следващия програмен период е голям. "На никой не му се дават пари за тези, които не работят и само почиват", добави той.

Премиерът коментира и скандала със случая "Марковска". "Нашият представител за Конституционния съд беше Анастас Анастасов", припомни Борисов и добави, че ГЕРБ няма вина за драмите с Венета Марковска. "След скандала с  Марковска  ние предложихме на най - голямата партия в дясно - СДС да номинира кандидат за съдия за Конституциония съд", обясни той.

Премиерът определи като лош факт това, че нито един депутат от СДС досега не е внесъл предложение в НС за номинирането на Петър Стоянов за конституционене съдия. По думите му, това е знак, че сините говорят само празни приказки, че могат да управляват държавата.

Той благодари на г-жа Венета Марковска, че след неговата трета молба, тя най - накрая е подала молба за пенсиониране.

Относно това дали СДС е патерица на ГЕРБ, Борисов заяви, че в парламента има само една патерица и това е Мартин Димитров, който е патерица на Иван Костов.

Във връзка с делото САПАРД и това, че прокуратурата е оттеглила протеста си срещу оправдателните присъди по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, Борисов заяви, че това е истинска катастрофа, ако наистина е вярно.

Бойко Борисов коментира и газопровода "Южен поток": "Ще получаваме транзитни такси от "Южен поток". Газопроводът ще открие хиляди работни места в България. Страната ни става първи разпределител на синьото гориво, което означава, че така се гарантира, че никога няма да има газова криза у нас. "Южен поток" е добър проект за България, защото не харчим пари, създава работни места, екологичен е, хиляди тонове бетон ще бъде излят, тръби ще бъдат използвани, които се надявам да са български".

На въпрос дали ще издържи ГЕРБ зимата, Бойко Борисов заяви, че се надява, че българите ще оценят всичко, което е направено, както и това, че отвсякъде хвалят страната ни, че е една от най - стабилните в Европа.

Относно това дали вярва на думите на Симеон Дянков, че живеем по - добре, но не го осъзнаваме, премиерът заяви, че всеки един може сам да прецени това, но напомни, че българите имат  милиарди спестявания. Бойко Борисов отново каза, че правителството е направило толкова много за България и всичко, което върши, го прави тихичко, без да вдига много шум и фанфари. Като пример за това, той даде намаляването на цената на газа с 20%, строителството на "Арена Армеец".

Борисов заяви в интервюто и твърдата си позиция относно забраната за тютюнопушене на обществени места. Той бе категоричен, че няма да има промени и забраната ще си остане.

Водещи новини

Още новини