Първанов поздрави Барак Обама по случай Националния празник на САЩ

Булфото
share

През изминалата година предприетите под Ваше ръководство мерки спомогнаха Съединените щати да започнат да излизат решително от безпрецедентната икономическа и финансова криза.

Наред с това Вие поставихте и нови цели, а именно да изведете Вашата държава на водещи световни позиции в образованието и иновациите. Самият аз дълбоко споделям виждането, че именно инвестициите в образование и иновации са този потенциал, който е в състояние да даде силен тласък на бизнеса и икономиката като цяло и в крайна сметка да доведе до повишаване на стандарта на живот за нашите граждани. Като имам предвид броя на българската общност в САЩ, сред която немалка част са студенти и учени, искрено се надявам, че България и Съединените щати ще намерят конкретните области и проекти, които могат да развиват съвместно или да си сътрудничат, се казва в поздравлението на българския държавен глава.


„Съвпадението във вижданията по въпросите на сигурността и глобалните заплахи, признанието от страна на САЩ на ролята на България като фактор за стабилността, сигурността и демократичното развитие на Балканите, както и на приноса на страната ни като отговорен член на трансатлантическата общност за стабилизирането на Афганистан, са сред основните стълбове на нашето партньорство.


Оказаната от САЩ ценна помощ в процеса на демократичен преход, както и продължаващата подкрепа за процеса на реформи в редица области, разширяването на търговско-икономическите отношения и повишаващият се инвеститорски интерес към ключови сектори на българската икономика и енергетика са други отлични предпоставки за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество.


Отношенията между нашите две страни биха могли да получат още по-широко развитие и дълбочина и чрез по-интензивно развитие на културните контакти, както и на преките връзки между гражданите на двете страни, включително чрез разширяване на възможностите за свободно пътуване”, допълва в писмото си Георги Първанов.


Президентът Георги Първанов подчертава, че България цени особено високо стратегическото партньорство и трайно приятелство със САЩ, резултат на възходящото развитие на отношенията в последните години, както и двустранните контакти и разговорите на най-високо ниво. Георги Първанов изказва увереност, че и в бъдеще двамата президенти ще имат възможност да разговарят по важни въпроси за двете страни и за международните отношения, както и да продължават да работят заедно за просперитета на българския и американския народ.


Държавният глава изразява убеденост, че като близки съюзници в НАТО България и САЩ споделят общи ценности и отговорности за посрещане на новите предизвикателства в света.

Водещи новини

Още новини